Felmérés: Kiket sorol Ukrajna a szövetségesei közé? Magyarországot már nem, Szlovákiát csak elenyésző mértékben

Felmérés: Kiket sorol Ukrajna a szövetségesei közé? Magyarországot már nem, Szlovákiát csak elenyésző mértékben

Érdekes közvéleménykutatás jelent meg az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation honlapján. A alapítvány többek között azt is megnézte, hogyan viszonyulnak ma az ukránok a NATO-hoz és az EU-hoz.

Mi azért már az elején felhívjuk a figyelmet, hogy Ukrajna keleti felében ma fizikai lehetetlenség felméréseket készíteni a háború miatt, és mivel egy háborúban álló országról van szó, minden ilyen jellegű felmérés az információs háború eszköze is egyben – ennek fényében kell nézni az eredményt is.

A felmérés egyik fő eredménye, hogy az ukrán lakosság (nyilván a nyugat-ukrajnai lakosság) 89 százaléka az EU-ban látja a gazdasági integráció jövéjét. 6 százalék szerint sehova sem kellene csatlakozni, 5 százaléknyian pedig az oroszok vezette Eurázsiai Gazdasági Unióhoz húznának.

Hasonló a helyzet a NATO-val: a lakosság 74 százaléka szerint csak a NATO tudja szavatolni az ország biztonságát. Ellenben február óta 0-ról 13,3 százalékra nőtt azok száma, akik úgy vélik, hogy több más ország nemzetközi garanciája jelenthet megoldást. A teljes blokkfüggetlenséget támogatók aránya az invázió miatt kvázi nullára csökkent.

Hírdetés

Sokkal érdekesebb eredményt hozott a felmérés azon része, amely azt vizsgálta, mely országokat tekintik az ukránok szövetségesnek, és melyeket nem. Február óta a britek, a lengyelek és az amerikaiak léptek elő a legmegbízhatóbb ukrán támogatókká (az adatok májusig bezárólag érhetők el).

Az ukránok szemében

Szlovákia Lengyelország mellett talán a második számú olyan ország, amely elkötelezett Ukrajna felfegyverzése iránt, és mivel szomszédos ország, kulcsszerepe van a fegyverek célbajuttatásában. Ennek ellenére az ukrán közvélemény szemében a háború első néhány hónapjában nem változott – maradt igencsak szerény 6 százalékon.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »