Felmérés: Az emberek fele azt mondja, nem érzi az uniós támogatások közvetlen hasznát

A megkérdezettek 48%-a azt mondja, a mindennapi életben nem érzékeli közvetlenül az európai uniótól kapott támogatások és az abból megvalósított projektek hasznát. Főleg a fiatalabbak, a 39 éven aluliak állítják ennek ellenkezőjét – derült ki a Megyei Önkormányzatok Társulása (SK8) számára készített felmérésből, melyet a Median SK végzett április 30-a és május 7-e között, 1006 megkérdezett bevonásával.

közölte a társulás.

Ugyanakkor 84%-nyian úgy vélik, a régiók gondjaival kapcsolatos dolgokról és fejlesztésekről a megyei önkormányzatok szintjén kellene dönteni. A legfontosabbnak az egészségügyi ellátást (63%), a közlekedési infrastruktúrát (55%), a környezetvédelmet (42%) és az oktatásügyet (40%) tartják. Kevésbé fontosnak ítélik a kutatás és fejlesztés (11%), az ipar (12 percent) és a sportélet (18%) támogatását.

„A középiskolai oktatással a megkérdezettek 49%-a elégedett, a többség viszont átlagosnak, vagy átlagon alulinak tartja a színvonalat”

Hírdetés

tette hozzá a társulás. A fő gondnak az oktatásban legtöbben a megfelelő állami támogatás hiányát, a készségek nem megfelelő fejlesztését és a munkapiaci keresletre való kellő reagálás hiányát tartják.

A szociális szolgáltatások színvonalával 52%-nyian elégedetlenek, 39% viszont elégedett. Eperjes (Prešov) megyét kivéve mindenütt többségben vannak az elégedetlenek. Ellenben az idegenforgalmi szolgáltatások színvonalát 59%-nyian elfogadhatónak tartják.

„Jó hír a régiók számára, hogy a lakosság 62%-a a belföldi nyaralást részesíti előnyben, az arány csak a 29 év alattiak körében fordított, ugyanis a 61%-uk elsősorban külföldön üdülne”

zárta a Megyei Önkormányzatok Társulása.

tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »