Felmérés: Az emberek 73%-a negatívan értékeli a konszolidációs csomagot

Felmérés: Az emberek 73%-a negatívan értékeli a konszolidációs csomagot

Az államháztartás konszolidációját célzó intézkedéscsomagot az emberek 73%-a negatívan értékeli. Leginkább az általános forgalmi adó (áfa) emelése miatt aggódnak. Ez derült ki a SCIO ügynökség 2024. október 7. és 11. között készült felméréséből.

A konszolidációs csomag legnagyobb kritikusai elsősorban az ellenzéki pártok, a Progresszív Szlovákia (93%) és a KDH (92%) szavazói voltak. A felmérés szerint azonban a kormánykoalíció szavazói is kritikusan viszonyultak az elfogadott konszolidációs intézkedésekhez, a Hlas-SD választóinak több mint fele (58,04%) fejezte ki elégedetlenségét.

„Ezek az attitűdök érthetőek, különösen abban az összefüggésben, amelyben a válaszadók 76%-a feltételezi, hogy a konszolidációs csomag negatív hatással lesz a személyes pénzügyeikre” – mondta Martin Klus, a SCIO ügynökség vezető elemzője.

A felmérés szerint a kormány intézkedéseivel szemben a Demokrati szavazói voltak a legkritikusabbak, de a Smer-SD szavazóinak 68%-a, a Hlas-SD szavazóinak 68%-a és az SNS szavazóinak 66%-a is komoly hatásra számít a pénzügyeire vonatkozóan.

Hírdetés

„Beteljesült az a feltételezésünk, hogy a válaszadók az áfa 20%-ról 23%-ra emelését tartják a legnagyobb problémának, mégpedig a 64,8%-uk. Ebben az esetben is kiegyenlítettek az ellenzéki és koalíciós választók aggodalmai. Ezt leginkább a Progresívne Slovensko (59%) és a Smer-SD (67%) szavazóin látni, ahol szinte azonos az áfanövekedéstől való félelem”

– tette hozzá Klus.

A felmérésben megszólított válaszadóknak a kormány kommunikációja sem tetszett a konszolidációs intézkedések bevezetésekor. A válaszadók 66%-a nem egyértelműnek, zavarosnak vagy elégtelennek nevezte. „Az áfaemeléssel ellentétben ebben az esetben a kormánykoalíciós oldalról gyengül a válaszadók kritikus hozzáállása. Százalékosan a Slovensko mozgalom szavazói a legkritikusabbak a kommunikációval szemben, mégpedig a 91%-uk, míg a Hlas-SD szavazói látszanak a legkevésbé kritikusnak a kormánykoalícióval szemben, mindössze 28%-uk” – zárta le Klus.

A felmérést a SCIO ügynökség 1000 fős reprezentatív mintán végezte 2024. október 7. és 11. között.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »