Felmérés: A szlovákiai polgárok idén kevesebbet terveznek költeni karácsonyi ajándékokra, mint tavaly

Felmérés: A szlovákiai polgárok idén kevesebbet terveznek költeni karácsonyi ajándékokra, mint tavaly

A szlovákiai polgárok 58%-a idén kevesebbet tervez költeni karácsonyi ajándékokra, mint tavaly. A válaszadók 48%-a összesen legfeljebb 200 eurót költ ajándékra, további negyedük pedig 200 és 400 euró közötti összeget.

„A válaszadók 10%-a azonban 800 euróig költ ajándékokra, 11%-uk pedig egyáltalán nem tervez ajándékvásárlást“ – magyarázza Jaroslav Ondrušek piaci elemző. Az eredmény a STEM/Mark ügynökség felméréséből derült ki, amit a Home Credit Slovakia társaságnak készítettek.

A felmérés eredményei szerint tízből négyen az ajándékok nagy részét e-shopokban vásárolják meg, míg a vásárlók harmada a klasszikus boltokat részesíti előnyben. A válaszadók csaknem egyötöde előre vásárol, arra számítva, hogy közvetlenül az ünnepek előtt minden drágább lesz, további 16 százalékuk pedig a kiárusításra és a kedvezményekre támaszkodik, ezért van, hogy az ünnepek után vásárolja mega z ajándékot.

A felmérés szerint a szlovákiai polgárok kétharmada a rendszeres fizetésére hagyatkozik a karácsony előtti bevásárláskor, és tízből hárman a megtakarításaikhoz nyúlnak.

Hírdetés

„Az egyik alapvető szabály, hogy ne adósodjunk el feleslegesen a karácsonyi ajándékok miatt” – tanácsolja a Home Credit Slovakia ügyfélombudsmanja, Miroslav Zborovský. „Másrészt sokan lehetőségnek tekintik a karácsonyt egy értékesebb ajándék megvásárlására, például elektronikai cikkekre, sporteszközökre vagy bútorokra, amelyeket egyébként is megvennének“ – tette hozzá.

A felmérés szerint idén a leggyakoribb ajándékok a kozmetikumok (45%) lesznek a karcsonyfa alatt. A válaszadók 38%-a könyvet, 36%-a játékot, 35%-a ruhát vagy cipőt szándékozik vásárolni. A további leggyakoribb ajándékok a háztartási eszközök (18%), az utalványok (17%), a táplálék-kiegészítők vagy az elektronikai cikkek (mindkettő 13%).

Az online vásárlók száma évről évre nő. A válaszadók többsége, 37 százaléka az ajándékok nagyobb részét az e-shopokban, kisebb részét pedig a hagyományos boltokban vásárolja meg, a vásárlók harmada valamivel többet vásárol a klasszikus boltokban, a többi ajándékot pedig az interneten. A megkérdezettek 3 százaléka mindent online vásárol – összegzett a cég.

A felmérést október 13. és 17. között végezték 506, 18 és 64 év közötti szlovák válaszadó bevonásával.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »