Felmérés: A szélsõjobboldali AUR lassan utoléri a PNL-t, az USR pedig mélyrepülésben van

Felmérés: A szélsõjobboldali AUR lassan utoléri a PNL-t, az USR pedig mélyrepülésben van

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megbízásából az Avangarde közvéleménykutatást végzett (dec. 15. – 23. között), amely a szocik enyhe csökkenését mutatja, és azt, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hiába tudott egy százalékpontos növekedését elérni, azzal nem sokkal került messzebb a most már közvetlen közelében lévő Románok Egyesüléséért Szövetségtől (AUR), amely 15 százalékról 17 százalékra növekedett az utóbbi időszakban.

A PSD tehát 1 százalékot csökkent, a PNL 1-et nőtt, amíg az AUR két százalékkal gyarapodott.

Ha pedig folyamatában szemléljük a történéseket, akkor az is kiolvasható az adatokból, hogy a szociáldemokratáknak kormányra lépésükkel csökkent a népszerűsége, amíg a PNL-nek ez hosszabb ideje tart, és ezalatt 24 százalékról 17 százalékra csökkentek. Most azonban, hogy a PSD-vel közös a teherviselés, a PNL számára úgy tűnik pozitív irányba mozdult el a százalékpont.

Az oltás és kötelező munkahelyi Eu-s zöldigazolvánnyal, azaz az egészségügyi válság kezelése ellenes retorikával kampányoló AUR-nak mindeközben sikerül tovább bővítenie ezzel lehetséges szavazóbázisát.

Hírdetés

Az Avangarde által door to door (ajtóról ajtóra járás) módszerrel 907 alanyból álló mintán végzett kutatása szerint, amely december 15. – 23. között érvényes a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) amortizálása is folytatódik. Az eredetileg már 14 százalék fölött is mért párt ugyanis újabb százalékponttal esett vissza 10-re.

Az RMDSZ rendelkezik a pártok közül a legstabilabb népszerűséggel. Változatlanul 5 százalékon áll, ez csak márciusban változott a felmérés szerint, de a többi időszakhoz képest az 5 százalék tekinthető a normál százalékarányának.

A pártok tehát jelenleg így álnak a felmérés alapján:

PSD -39%
PNL – 18%
Arany – 17%
USR – 10%
UDMR – 5%

(digi24)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »