Felmérés: A lakosság döntő többsége szerint a progresszív retorika vezetett a Fico elleni merénylethez

Felmérés: A lakosság döntő többsége szerint a progresszív retorika vezetett a Fico elleni merénylethez

A TA3 hírtelevízió megbízásából készült friss SANEP-felmérés arra kereste a választ, hogy a hétköznapi választópolgárok szerint mi vezetett a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merénylethez. Az eredményt az ellenzék nem fogja zsebre tenni, mivel pár százalékpontos különbséggel az okok között épp az ellenzékiek retorikája, a kormányellenes tüntetések, a mainstream sajtó és a közösségi oldalak szerepelnek.

A legtöbben (61,6 százaléknyian) az ellenzéki politikusok retorikáját és viselkedését tartják leginkább felelősnek a Fico elleni merényletért, de a többség a kormányellenes tüntetéseket (amelyekkel az ellenzék Ivak Korčok elnökjelöltnek próbált utat törni), a mainstream sajtót és a közösségi oldalakat is megjelölte merénylethez vezető okként.

A kormánypártok politikusait 37,6 százaléknyian tartják felelősnek, az alternatív sajtót 26,2 százaléknyian.

A SANEP arra is rákérdezett, hogy vajon a közösségi oldalakon elburjánzó gyűlöletkeltő bejegyzések hozzájárulhatnak-e újabb merényletekhez. A lakosság elsöprő, kétharmados többsége szerint a válasz igen.

Hírdetés

Ezek után már kevésbé meglepő, hogy a többség az állam keményebb fellépését várja el a közösségi oldalakkal szemben.

Nagyon érdekes eredményt hozott az a kérdéskör, ami arra kereste a választ, hogy ki kezelte a legjobban a Robert Fico elleni merénylet utáni politikai helyzetet a vezető politikusok közül.

Itt érdemes kiemelni, hogy a válaszokból összeálló lista elsősorban azt tükrözi, hogy kik kapták a legnagyobb figyelmet az ügy kapcsán, a sorrendet pedig az, hogy kinek az álláspontja volt szimpatikusabb.

Peter Pellegrini megválasztott kormány így került az első helyre, míg a progresszív Čaputová csak a második. Harmadik helyen Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, a negyediken pedig Robert Kaliňák védelmi miniszter, Fico kvázi helyettese áll. Michal Šimečka csak a középmezőnyben van – annak ellenére, hogy a sajtótól kiemelt figyelmet kapott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »