Felmérés: A francia fiatalok többsége hajlandó lenne harcolni Ukrajnában

Felmérés: A francia fiatalok többsége hajlandó lenne harcolni Ukrajnában

A Le Parisien által közzétett új felmérés szerint a francia fiatalok több mint fele kész lenne harcolni Ukrajnában az oroszok ellen, ha ez Franciaország érdekeinek védelmében szükséges lenne – írja a francia lap nyomán a Lengyel Közszolgálati Rádió.

A felmérés meglepte a kommentátorokat, mivel az azt mutatja, hogy a francia fiatalok jól ismerik az ukrajnai helyzetet, és nem zárják ki személyes részvételüket sem. A felmérésből kiderül, hogy a francia fiatalok 51 százaléka fontolgatná, hogy jelentkezne a hadseregbe és harcolna Ukrajnában, sőt: 57 százalékuk válaszolt igennel a harci készséget firtató kérdésre – Ukrajna konkrét említése nélkül.  A kutatás több felmérés eredményeit ötvözte, köztük az Ipsos által 2300 fős minta alapján készített kérdőíves felmérést.

A kifejezetten Ukrajnát említő kérdések egyike a következő volt : „Ha Franciaország védelme megkövetelné a részvételt az ukrajnai háborúban, hajlandó lenne-e országa védelmére?”. Itt a francia fiatal férfiak és nők 51 százaléka válaszolt igennel –  17 százalékuk „határozottan igen”-t, 34 százalékuk pedig „valószínűleg igen”-t mondott.

Hírdetés

Egy másik, Ukrajnát konkrétan nem érintő kérdésben a válaszadók 57 százaléka fejezte ki a készségét arra nézve, hogy háború esetén fegyvert ragadna Franciaország védelmében.

A válaszadók 62 százaléka (18-25 éves korosztály) támogatja a Franciaországban 1997-ben eltörölt kötelező katonai szolgálat visszatérését. A kommentátorok egyben rámutattak, hogy a moastani adatok azelőtt készültek, hogy Macron francia elnök nyilvánosan azt javasolta, hogy a nyugati szövetségesek bevonulhatnának Ukrajnában, így nem tükrözi a közvéleményre gyakorolt befolyását.

Körkép.sk, Lengyel Közzolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »