Felmérés: A britek fele úgy véli, hogy már tíz éve sincs hátra az Egyesült Királyságnak

Felmérés: A britek fele úgy véli, hogy már tíz éve sincs hátra az Egyesült Királyságnak

A brit MORI közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a brit állampolgárok fele úgy véli, hogy az Egyesült Királyság tíz éven belül megszűnik létezni abban a formájában, ahogy ma ismerjük. Hasonló véleményen 2014-ben még csak 43 százaléknyian voltak.

Csak a megkérdezettek mindössze 29 százaléka gondolja úgy, hogy Nagy-Britannia tíz év múlva ugyanaz lesz, mint ma, öt évvel korábban az ő arányuk 45 százalékos volt.

Hírdetés

Az Egyesült Királyság széthullását tehát egyre többen kezelik reális lehetőségként, és nem véletlenül. Az egyik ok a Brexit, amely a királyságban élő nemzetek és régiók történelmi sérelmeit ismét a felszínre hozta. Nagy-Britannia 2016-ban népszavazáson úgy döntött (52:48 arányban), hogy kilép az Európai Unióból. Ám a kiválást csak Londonban és Anglia vidékein támogatták, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban nem.

Épp a Brexit adott új lendületet a skót és az ír függetlenségi törekvéseknek. Nemrég Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egy felszólalásában azzal bíztatta választóit, hogy „Skócia függetlensége már karnyújtásnyira van”. A Brexit sebet ejtett a kilencvenes évek terrorcselekményeit lezáró, a londoni központi kormányzat és az északírek közt köttetett húsvéti egyezményen is. Észak-Írországban súlyos következményei lehetnek a Brexitnek az emberek puszta megélhetése szempontjából.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »