Fellazult a maszkfegyelem a vonaton – ezt teheti a MÁV

Fellazult a maszkfegyelem a vonaton – ezt teheti a MÁV

Voltak olyan esetek az utóbbi időben, amikor egyes utasok nem hordtak maszkot, ilyenkor a jegyellenőr figyelmeztet a szabályokra – jelezte a MÁV-csoport szóvivője.

Az elmúlt időszakban lazult a fegyelem, akadtak olyan utasok, akik nem viseltek maszkot vagy arcot eltakaró sálat, kendőt – mondta az InfoRádiónak Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője.

„Arról számolnak be a jegyvizsgálóink, hogy amint telik az idő, egyre kevésbé hordják az utasok a maszkot. A tendencia már a nyár elején elindult, amikor jött a jó idő, a sok napsütés. Ilyenkor a jegyvizsgálók megkérik az utasokat, hogy legyenek szívesek maszkot viselni vagy valamivel takarják el a szájukat, orrukat, egy sállal, például. Az a tapasztalatunk, hogy az utasok szinte minden esetben együttműködők, van náluk maszk, és fel is veszik.”

Biber Anett kiemelte, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező, a jegyellenőr hatósági segítséget kérhet ennek betartatásához.

„A jegyvizsgáló nem bírságolhat,

csak kérheti az utast, aki ha nem együttműködő – de erre csak egy-két esetben volt példa -, a vonat nem közlekedik tovább, a jegyvizsgáló pedig hatósági segítséget kér. Az operatív törzs rendelkezése értelmében a maszkhasználat továbbra is kötelező a vonaton, csak azzal lehet felszállni, a vonatok ajtaján erre figyelmeztetünk is, és hangos utastájékoztató is van az állomásokon, a vonaton is.”

Hírdetés

A MÁV-csoport szóvivőjét kitért a vasúttársaság dolgozóira is, nekik is kötelező a maszkviselés –

a mozdonyvezetőknek is.

Aki nem tartja be, „munkajogi intézkedések” elé nézhet, ez először írásbeli figyelmeztetés.

Az InfoRádió az ügyben kereste a BKV és a BKK sajtóosztályát. Azt szeretnénk megtudni, hogy ki ellenőrzi a buszokon, villamosokon és metrókon a maszk viselését, kinek van erre jogosultsága, mekkora bírság szabható ki szabályszegés esetén, és miért nem teszik kötelezővé a maszkok használatát. A két szervezet egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MÁV/MOLNAR ZSOLT

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »