Fellázadtak a rabok a terroristákkal teli francia börtönben

Fellázadtak a rabok a terroristákkal teli francia börtönben

PÁRIZS. Legalább százhúsz fogoly nem volt hajlandó visszatérni cellájába Franciaország legnagyobb börtönében, a Párizstól huszonnégy kilométerre található Fleury-Mérogis-ban. A hírhedt büntetés-végrehajtási intézetet az iszlám radikalizáció központjának tartják, ahol a csütörtöki összetűzés a börtönőrök demonstrálása miatt alakult ki.

„Százhuszonhárom fogvatartott nem volt hajlandó visszatérni a cellájába a sétájuk után. Követeléseik nincsenek, erőszakra sem került sor” – adta ki közleményben a börtön vezetősége. Francia hírforrások szerint a rabok magatartása közömbös, de nem akarnak visszamenni a cellájukba.  Fleury-Mérogis, a leghírhedtebb francia börtön – amit eredetileg 2855 fogvatartott őrzésére terveztek, de jelenleg négyezer rab ideiglenes otthonául szolgál –  kiképzőközpontként szolgál a büntetésüket töltő iszlamisták számára.

Több napja tüntetnek a börtönőrök az erőszakos rabok miatt

Az incidens állítólag annak a kétszáz börtönőrnek a tüntetésével köthető össze, akik csütörtök délelőtt demonstráltak az intézmény előtt. Már két napja tüntetnek a börtönőrök a francia intézményekben fennálló súlyos problémák miatt: meglátásuk szerint az intézmények túlzsúfoltak, ami a sok erőszakos fegyenc esetében végzetes következményekkel is járhat. A csütörtöki tiltakozást a rendőrség feloszlatta, a rabok a tisztek távozása után tagadták meg az engedelmességet.

 A francia média csütörtök délután közölte a hírt, hogy többórás patthelyzet után sikerült rávenni a rabokat, hogy térjenek vissza a cellájukba. Az engedetlenség okára ez idáig még nem derült fény.

Hírdetés

Hírhedt terroristák otthona a Párizs melletti börtön

A Párizstól mintegy huszonnégy kilométerre fekvő, 4300 rabot őrző börtön a muzulmán rabok között elfajuló összetűzésekről és az egyre súlyosbodó radikalizáció miatt világszerte ismert. Mivel ez az ország legnagyobb és legszigorúbban őrzött büntetés-végrehajtási intézménye, ide zárták be a Franciaország ellen elkövetett terrortámadások elkövetőit is, bár közülük páran az itt eltöltött idő után szánták rá magukat a gyilkolásra.

– Itt raboskodik Salah Abdeslam, aki 2015 novemberében terrortámadást hajtott végre Párizsban.

– Szintén itt töltötte börtönbüntetését a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen végrehajtott terrortámadás egyik vezetője, Chérif Kouachi.

– Az az Amedy Coulibaly is itt ült, aki 2015 januárjában embereket gyilkolt egy párizsi kóser boltnál.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »