Fellázadtak a lakók a lakásukat rövid távra kiadók ellen

Fellázadtak a lakók a lakásukat rövid távra kiadók ellen

Kitiltanák a társasházakból a lakók azokat a tulajdonosokat, akik rövid távra, jellemzően turistáknak adják ki a lakásaikat. A szobákat az interneten hirdetik. A pesti belvárosban már nincs olyan ház, ahol ne lenne rövid távra kiadó ingatlan. Egy lakáspiaci elemző szerint sokan kiszorulnak majd a piacról, mert a rövidtávú bérbeadás csak a befektetőknek éri meg igazán.

Több belvárosi lakóközösségben is panaszkodnak a turistákra a lakók. Az V. kerületben két házról is úgy tudni, kitiltanák az épületből azokat, akik rövid távra adják ki lakásaikat. „Nyugatról jönnek szórakozni a fiatalok, olcsó minden, olcsó az ital, jönnek, hangoskodnak, törnek-zúznak, a szemetet mellédobják” – panaszkodott egy lakó.

Hírdetés

Breuer András cége 130 bérházban 5 ezer lakásért felel, azt mondja, az elmúlt két években egyre népszerűbbek a hostelek vagy az airbnb nevű internetes oldalon hirdetett apartmanok. Ezek a hotelekénél olcsóbb szálláshelyeket kínálnak, így nagy a forgalmuk, ami a cég vezetője szerint sok problémát okoz az ott lakóknak, eszközeik viszont nincsenek. „Nem feltétlenül a tiltás lenne a legjobb módszer, viszont azért fordulnak a társasházak a radikális módszerekhez, mert nincs a kezükben jogszerű megoldás, amivel a saját házirendjüket be tudják tartatni. Nincsen meg a kellő jogi háttér, nincsen meg az a hatóság, aki ezt betartatná” – fejtette ki Breuer András, a Ferox Társasházkezelés cégvezetője.

Az egyik belvárosi hostel alkalmazottja azt mondja, ők inkább a békés együttélésre törekednek. „Ha már mondjuk egy ilyen hostel beköltözik például lakóházba, akár egy olyan szerződést is lehetne kötni, hostel és lakóközösség között, hogy valamilyen fajta fejlesztéseket hajt végre a hostel, azért cserébe, hogy itt a közösség tagja lehessen” – mondta Viola András, a Spaghetti Hostel menedzsere.

Az egyik ingatlanközvetítő elemzője szerint Budapesten alig van olyan ház, ahol ne lenne rövidtávra kiadó lakás, vagyis mivel telített a piac, a trend hamarosan változni fog. „Elképzelhető, hogy néhány lakás majd – ennek méretét vagy mértékét nehéz megállapítani – de visszakerülhet a hagyományos bérleti piacra, a tulajdonosok pedig dönthetnek, hogy vagy hagyományosan adják bérbe, vagy értékesítik ezeket az ingatlanokat és esetleg máshol fognak hasonló méretű vagy tulajdonságú lakást vásárolni, amivel tovább tudják ezt a tevékenységet folytatni” – mondta Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

A tiltás egyébként nem csak Magyarországon merült fel: New York állam kormányzója nemrég írta alá azt a rendeletet, amely alapján nem lehet 30 napnál rövidebb időre lakást kiadni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »