Fellázadt a migránsok ellen egy vajdasági város

Fellázadt a migránsok ellen egy vajdasági város

Elegük lett a sidieknek abból, ami a városukban zajlik. A lakosok most petíciót küldtek a szerb kormánynak és a helyi szerveknek, hogy helyezzék át a befogadóközpontot, mivel egyre gyakoribbá váltak az incidensek, a lopások és a verekedések, amelyekben migránsok vesznek részt.

Egész Sid fél: a polgárok arra panaszkodnak, hogy a migránsok terrorizálják őket, a rendőrség tehetetlen – ezzel a címmel jelentetett meg egy riportot a szávaszentdemeteri Mitrovica.info, amely több helyi lakost is megszólaltatott. A szerb–horvát határon fekvő vajdasági város múlt év szeptemberében vált híressé, miután a magyar hatóságok drótkerítéssel zárták le a szerb határt: innentől a migránsok inkább Horvátország felé vették az irányt, így Sid a balkáni migránsútvonal egyik fontos állomása lett.

Idővel a városban befogadóközpont is létesült, ahonnan migránsok ezrei folytatták tovább az útjukat Németország felé mindaddig, amíg Horvátország engedélyezte az országba való belépésüket. Most azonban úgy látszik, a sidiek megelégelték azt, hogy továbbra is migránsok tartózkodnak a városukban.

Panasz panasz hátán

Az egyik helyi gombatermesztő, Radoslav Matic arról beszélt a hírportálnak, hogy a menekültáradat kezdete óta a migránsok az egész üzemét elpusztították. Többször is kihívta a rendőrséget emiatt, azonban néhány napos fogva tartás után újra megjelentek nála a jövevények. A vállalkozó ezért odáig jutott, hogy inkább Belgrád közelébe költözik, hogy ott folytassa a gombatermesztést, mondván, hogy ott biztonságosabb.

 Horvát rendőrök a szerb–horvát határon Sid közelében felügyelik a migránsokat Fotó: Nenad Mihajlovic / Europress/AFP  

A sidi „Kapljica” nevű italbolt tulajdonosának, Dragan Savicnak is meggyűlt a baja a migránsokkal – annál is inkább, mert az üzlete a befogadóközpont közelében van. A férfinek 200 ezer dináros, vagyis félmillió forintos kárt okoztak az italtolvajok, ezért falat emelt és szögesdrótot húzott, de ez sem használt. Az egyik reggel például egy szíriai férfivel találkozott üzlete mosdójában, aki épp a véres kezét tisztogatta, amit a szögesdrót sebzett meg.

Forrnak az indulatok

A sidi polgármester, Predrag Vukovic irodájában sem nyugodtabb a helyzet: neki folyamatosan panaszkodnak a helyiek a befogadóközpontban lakó migránsokra. A portál szerint a kerékpárlopások, a bolti és piaci lopások mindennapos események, ráadásul egy hónappal ezelőtt két migráns a sidi „Technomanija” nevű boltot is kirabolta, ahonnan 20 laptopot, mobiltelefonokat és tableteket vittek el.

Jönnek és jönnekFokozódott a nyomás a szerb határon Bulgária és Macedónia irányából az elmúlt öt napban, összesen 1044 migráns próbált meg illegálisan belépni Szerbia területére, valamint elfogtak nyolc embercsempészt is,  tájékoztatott ma a szerb védelmi minisztérium – írja a szerb Politika. A minisztérium részéről hozzátették: továbbra is prioritásként kezelik az illegális határátlépés és az embercsempészet megakadályozását.

A sidiek ezt a helyzetet elégelték meg, így a nemrégiben 660 aláírással petíciót juttattak el a szerb kormánynak, melyben azt kérték, hogy sürgősen helyezzék át máshová a befogadóközpontot.

A polgármester a portálnak elmondta: ők megmutatták, hogy jó házigazdák, és biztosak abban, hogy itt most nem az összes migránsról, hanem problémás egyénekről és csoportokról van szó, a hatásos fellépéshez azonban több rendőrre és járműre lenne szükség. A kialakult helyzetről a belügyet is értesítették, ahol segítséget ígértek nekik. „A lakosok félnek, mert mindenhol migránsok vannak a városban, mi pedig nem tudjuk ellenőrizni a mozgásukat” – mondta el Vukovic, aki emlékeztetett arra, hogy a városnak 9 ezer lakosa van, 1600 regisztrált migráns él itt, de ismeretlen számú illegális bevándorló is a településen tartózkodik.

Aggasztó a helyzet

Múlt hét végére összehívták az önkormányzat közbiztonságért felelős bizottságát, melyen a szerb menekültügyi hivatal, a rendőrség, a bíróság, a kórház képviselői, valamint a közvállalatok igazgatói is részt vettek.

A bíróság részéről Ljubica Petric elmondta: verekedés, lopások és kábítószer miatt hét migránst tartanak fogva. A rendőrségi adatok sem megnyugtatóak: az év eleje óta 12 vagyon elleni bűncselekményt jelentettek be, amelyeknek az esetén felmerül a gyanú, hogy migránsok voltak az elkövetők. A feszültség miatt nemrégiben Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter is ellátogatott a városba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »