Felkészültek a harmadik járványhullámra a komáromi kórházban

Felkészültek a harmadik járványhullámra a komáromi kórházban

Ahogy azt az egészségügyi tárca illetékesei ez idő tájt többször hangsúlyozták: már Szlovákiában is beindult a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A reprodukciós ráta jó ideje 1 körül alakul, s a rettegett delta variáns jelenléte is egyre gyakrabban mutatható ki. Mielőtt hirtelen megugrana az új Covid-19-fertőzöttek száma, arról érdeklődtünk, hogy a komáromi Agel-kórházban már kellőképpen felkészültek-e a járványhelyzet esetleges súlyosbodására.

A Ma7.sk kérdésére, hogy az Agel Slovakia-hálózathoz tartozó egészségügyi intézmény rendelkezik-e akár azonnal megvalósítható pandémiás tervvel, stratégiával, Ivana Popluhárovától, az Agel Slovakia Rt. egyik sajtó- és PR menedzserétől a következő választ kaptuk:

A komáromi Agel-kórházban már elkészült az aktuális pandémiás terv, amely egyebek mellett azt is részletezi, hogy szükség esetén a hagyományos osztályaink miképp alakíthatók át ideiglenes COVID-részlegekké. Ez a folyamat azonban egyes osztályok, például a tartósan betegek számára fenntartott kórtermek üzemelésének az átmeneti korlátozásával járhat együtt. Egyidejűleg arra a módosításra is képesek vagyunk, hogy ha a járványhelyzet megkívánja, akkor az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával a lélegeztetőgépekkel felszerelt kórtermi ágyaink számát 5-tel növeljük, valamint a nőgyógyászati ellátásra szoruló pácienseinknek rögvest 6 elkülönített szobát biztosítsunk“.

A járványhelyzet enyhülése lehetővé tette az átláthatóságot javító triázsrendszer működésének szüneteltetését, ellenkező esetben azonban a főbejáratnál folytatni fogják a kórház területére érkezők szűrését.

Hírdetés

Majd arról érdeklődtünk, hogy hirtelen helyzetromlás esetén, a nyári szabadságidény ellenére is kellő számú orvos és egészségügyi nővér tudná-e ellátni a Covid-pácienseket, s megtörtént-e a személyzet 3. hullámmal kapcsolatos továbbképzése. „A többségében már a vakcina mindkét adagjával beoltott alkalmazottaink szakmai tudása magas szintű, s ők a pandémia 1. és 2. hulláma során megfelelő szakmai tapasztalatokra is szert tettek. Ezért már nem szorulnak további átképzésre. Bár a kórházban elegendő orvos szolgál, a helyzet súlyosbodása esetén ismét korlátozni kellene egyes részlegek működését, például az elhalasztható műtétek későbbi időpontjának kitűzésével“ – felelte interjúalanyunk.

Mivel a konkrét számokra is kíváncsiak voltunk, Ivana Popluhárová elárulta: más osztályok ideiglenes átalakítása előtt, a Covid-osztályukra akár azonnal 30 pácienst tudnának felvenni, akik számára biztosítanák a folyamatos oxigénellátást, ugyanott további 3 rászoruló betegnek pedig a gépi lélegeztetést.

„Az sem titok, hogy a kórház jelenleg összesen 16 lélegeztetőgéppel rendelkezik“ – szögezte le. Megnyugtatásul hozzátette: a Covid-betegek gyógyítását segítő, Szlovákiában bejegyzett orvosságokból is elegendő van a kórház birtokában. Mivel teljes mértékben tiszteletben tartják a hatályos törvényeket és a vonatkozó rendeleteket, e célra az idehaza még nem regisztrált, kétes hatásfokú gyógyszereket a továbbiakban sem alkalmaznák.

Az utolsó kérdésünk nyomán megtudtuk, hogy a kórház területén működő oltóközpontban az elmúlt hetekben csökkent az érdeklődés a Covid-19 elleni vakcináció iránt, ami pedig ellenkező esetben hozzájárulhatna a súlyosabb járványhullám megelőzéséhez, illetve at eddigieknél veszélyesebb delta variáns terjedésének megfékezéséhez. Lássuk az aktuális adatokat: „Júniusban az oltóközpontunkban 4347 érdeklődőnek adtuk be ezen oltóanyag 1. adagját, 14796 személynek pedig a vakcina 2. adagját, ami összesen 19143 ügyfelünk júniusi ellátását jelenti. Júliusban 3356 főt oltottunk be az 1. adaggal, 3487-et pedig a 2. adaggal, s ez összességében csupán 6843 érdeklődő vakcinációjának számít“.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »