Felismerték Budapest utcáin a legendát, aki hálás Magyarországnak

Felismerték Budapest utcáin a legendát, aki hálás Magyarországnak

Ez igen!

Ez igen!

Sorban érkeznek Budapestre az atléták, már világsztárok is befutottak a szombaton kezdődő világbajnokságra, és természetesen olyan sportdiplomaták is fővárosunkban tartózkodnak már, akik versenyzőkorukban legendákká váltak. Mint például a rúdugrófenomén ukrán Szerhij Bubka, aki ma találkozott Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével.

Sportdiplomáciai szempontból és személyes okokból is fontos találkozókon vett részt ma Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. Délelőtt Novák Katalin köztársasági elnök meghívásának eleget téve a Sándor-palotában vendégeskedett, délután pedig irodájába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) alelnöke, az ukrán Szerhij Bubka látogatott el hozzá.

Gyulay Zsoltnak és Szerhij Bubkának rengeteg közös témájuk lehet, hiszen az 1988-as, szöuli olimpián mindketten aranyérmet nyertek. Bubkának egyébként az olimpiákkal nem volt szerencséje. 1984 és 1994 között 17-szer javította meg a rúdugrás világcsúcsát – először 585 centire, utoljára 614-re, amit csak 2014-ben döntöttek meg –; így nem csak 1988-ban, hanem 1984-ben, 1992-ben és 1996-ban is nyerhetett volna. Ám a Los Angeles-i játékokat a szovjetek bojkottálták, Barcelonában nem volt érvényes kísérlete, az 570-et kétszer leverte, és 575-re emeltetve is hibázott, Atlantában pedig saroksérülése miatt a verseny előtt visszalépett. 2000-ben, 36 évesen ott volt Sydney-ben is, de itt sem tudott megbirkózni az 570 centis kezdő magasságával. Ugyanakkor hat világbajnokságon győzött (1983, 1987, 1991, 1993, 1995, 1997), és az 1991-es, tokiói vb-n Bagyula Istvánt ütötte el az aranyól, de ez nem sokon múlt.

Hírdetés

 

Bubka ezúttal a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnökeként érkezett hazánkba, és a személyes találkozón nyilván szó esett arról, hogy négy nap múlva kezdődik a budapesti világbajnokság, hogy minden készen áll a rajtra, és a nemzetközi szövetség sikeres versenyre készül. Bubka elárulta azt is, hogy fővárosunk utcáin még ma is sokan felismerik, ami nagyon jó érzés számára. S persze szó esett arról is, hogy a MOB az ukrán–orosz háború kitörésekor hathatós segítséget nyújtott az akkor még Bubka-vezette Ukrán Olimpiai Bizottságnak, amit a korábbi legendás rúdugró nem győzött elégszer megköszönni.

– Tavaly februárban, a háború kitörésekor a világ összefogott az ukrán népért – mondta Szerhij Bubka. – Én is sok barátnak írtam, sok harminc éve nem látott ismerősnek, és elképesztő volt a reakció: mindenki mögénk állt. Pontosabban csak állt volna, mert nem tudták miként elküldeni az adományokat. Akkor találkoztam Gyulay Zsolttal, aki azonnal felajánlotta a segítségét: a MOB-ba jöttek a szállítmányok, és innen hozták őket tovább Ukrajnába. Ez a legjobb az olimpiai mozgalomban: a szolidaritás. Magyarország sokat tett és sokat tesz, és én szívemből köszönöm Gyulay Zsoltnak és a MOB csapatának ezt a hozzáállást. Most arról is beszéltünk, hogy esetleg jöhetnek még fiatalok Magyarországra sportolni, mert ez az, amivel meg tudjuk menteni őket.

Borítókép: Szerhij Bubka és Gyulay Zsolt a MOB székházában (Forrás: MOB)

www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »