Felháborodtak a polgármesterek Orbán szavain

A miniszterelnök hétfői beszédében érintett települések vezetői megdöbbentek, és kikérték maguknak, hogy Brüsszellel tárgyalnának a migránsokról.

Brüsszel után a baloldali vezetésű magyar városokat is a migránsok betelepítésének egyik főszereplőjévé tette hétfői, az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján elmondott beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ugyanis Brüsszelben cselre készülnek, és ha nem megy a megállapodás a tagállamokkal, akkor majd menni fog a baloldali városokkal, majd azok befogadják a migránsokat.

– Ha nem boldogulnak Magyarországgal és Budapesttel, akkor majd leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal vagy Szegeddel – mondta a kormányfő. Érvelését Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnökének egy korábbi nyilatkozatára alapozta, a német politikus ugyanis úgy fogalmazott idén márciusban, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket, Szeged például „egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

A szocialisták nem egyeztetnek

Igaz, Botka László, Szeged MSZP-s elnöke hétfőn szürreálisnak nevezte az Indexnek, hogy egy városi polgármester meg tud egyezni az EP elnökével migránsok betelepítéséről. Orbán Viktor mindenesetre azt tanácsolta a baloldali vezetésű településeknek, hogy legyenek résen, és még inkább menjenek el szavazni október 2-án.

Később Botka Facebook-oldalán közölte: „A fideszes őrület új szintre emelkedett, mert azt akarják bemagyarázni, hogy egy város önállóan menekülteket tud befogadni. Egyetlen menekült sem akart itt maradni, egyetlen menekültet sem akarnak kötelezően ide költöztetni”. Szerinte inkább arról kéne beszélni, hogy 600 ezer magyar gazdasági migránssá válva hagyta itt az országot. „Remélem, egyre többen megértik, hogy az egész gyűlölködő népszavazási cirkusz csak Orbán hatalmának megerősítéséről szól” – írta a szocialista politikus.

„Orbán a gyűlöletkeltés újabb formáját mutatta be a Parlamentben. Rögzítsük: egyik szocialista párt által vezetett település sem kíván betelepíteni migránsokat a területére” – posztolta Facebook-oldalára az MSZP.

– Először várjuk meg, érvényes és eredményes lesz-e egyáltalán a népszavazás, mert lehet, hogy visszaüt ez a mindent lehengerlő kő–papír–olló kampány – ezt Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere mondta a Népszabadság Online-nak. Szirbik Imre, Szentes szocialista polgármestere szerint egy demokráciában nem fordulhatna elő, hogy a kormányfő ilyen kijelentéseket tegyen, Magyarországon azonban másutt elképzelhetetlen dolgok is bekövetkezhetnek.

Salgótarján nem kér a migránsokból

Salgótarján elutasítja, hogy migránsok települjenek a városba, a közgyűlés ezt határozatban is kimondta – írta Salgótarján szocialista polgármestere az MTI-hez hétfőn eljuttatott sajtóközleményben. Fekete Zsolt hangsúlyozta: a salgótarjáni közgyűlés baloldali többsége februárban elutasította azt a lehetőséget, hogy a városba migránsok települjenek.

„Ez értendő arra is, hogy amennyiben a menekültkvóta végrehajtásra kerül, és Magyarországnak be kell fogadnia 1294 főt, nem kívánjuk, hogy egy részüket Salgótarjánba telepítsék. Salgótarján egyébként is erősen sújtott gazdasági és szociális nehézségekkel, véleményünk szerint ezt nem kellene tetézni” – fogalmazott.

A polgármester a sajtóközleményhez csatolta a megyei jogú város közgyűlése által február 11-én elfogadott határozatot. Mint írja, ebben világosan kimondják, egyben kezdeményezik, hogy „a magyar kormány ne tegyen annak irányába ható lépéseket, hogy saját hatáskörében eljárva menekültszállót vagy tábort létesítsen Salgótarjánban”.

Orbán riogatta a zuglóiakat

Karácsony Gergely, a PM zuglói polgármestere Facebookon tette közzé gondolatait a miniszterelnök szavairól. „Orbán Viktor miniszterelnök a mai parlamenti beszédében azzal riogatta többek között a Zuglóban élőket, hogy Brüsszel egyes városokba, kerületekbe telepítheti a menekülteket, ha a kvótanépszavazással nem sikerül célt érnie a kormánynak” – kezdte Karácsony.

Szerinte a valóság ezzel szemben az, hogy „Zugló Önkormányzata és polgármestere nem tárgyalt és jövőben sem fog tárgyalni Brüsszellel semmiféle »migránstelepről«, mint ahogy letelepedési kötvények kibocsátására, és bahreini csokizásra sem készül”.

Felhasználják a polgármestereket

– Ki az isten talál ki ilyen baromságot?! Hogy lehet az embereknek ennyire elszabadult fantáziája?! – ezt már Polics József, Komló fideszes polgármestere mondta a Népszabadság Online-nak.

Aller Imre, Kóny független polgármestere a portálnak nyilatkozva ezt mondta: – Orbán kijelentése egyértelmű fenyegetés, a miniszterelnök a falvak vezetőit akarja felhasználni a kampányához.

Hegyeshalom független polgármester, Szőke László szerint a helyiek népszavazáson való részvételi hajlandóságát nem befolyásolja a miniszterelnök kijelentése. Emlékeztetett: tavaly rokonszenvvel fogadták a menekülteket, de a nagy tömeg láttán sokan már féltették a biztonságukat. Így a település azon része lehet aktív a népszavazáson, amelyet érintett az áthaladó migránshullám.

A szerb határhoz közeli falvak név nélkül nyilatkozó polgármesterei a portálnak azt mondták, ott még ma is a mindennapok részei a migránsok erőszakos határátlépése. Így „náluk nem lesz gond sem a részvétellel, sem a »nem« szavazatok arányával” – írja a NOL.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »