Felháborodott a Szögi család a darabon

Az őszödi beszédből vett idézetet és Magyarországot becsmérlő mondatokat adnak az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos lányának szájába a Katona József Színházban ma bemutatandó színdarabban. A Szögi család tiltakozik.

Tiltakozik néhai Szögi Lajos családja a fővárosi Katona József Színházban ma bemutatandó, Az olaszliszkai című darab ellen. Mint azt Helmeczy László, a család jogi képviselője lapunknak elmondta, morálisan elfogadhatatlan, hogy a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár feleségének, édesapjának és lányainak megkérdezése, tájékoztatása nélkül mutatják be a művet. Ráadásul abban – az interneten olvasható szövegkönyv tanúsága szerint – alpári és dehonesztáló politikai gondolatokat mondatnak el Szögi Lajos középső lányával.

A szövegkönyvből kiderül, a Középső lány nevű szereplő a következőket mondja apjának, aki a darabban Áldozat néven szerepel: „Ezt már elkúrtátok, mi is úgy látjuk, nem kicsit, hanem nagyon. A mi jövőnket.” E trágár szófordulat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elhíresült 2006-os őszödi beszédében hangzott el, amely országos felháborodást és hetekig tartó tüntetéshullámot váltott ki.

Ezután a darabban szereplő Szögi lány közli, hogy ez az ő és a barátai véleménye. Majd kifejti, mit terveznek: „Elhagyni ezt az országot hamar, hol nem lehet becsülettel élni, csak ha csalsz, ha lopsz, ha átvered a másikat, lehetsz.” Majd azt ecseteli, miért elviselhetetlen Magyarország: „A tisztességest lúzernek mondják és kigúnyolják, a másik semmit ér, csak én legyek király, egymást tapossák el a semmiért, hisz holnapután már csak öregek és tolvajok maradnak itt. A munka szégyen, ügyeskedés a lényeg. Hányok ettől, és attól, hogy ti (mármint Szögi Lajosék – a szerk.) ezt szó nélkül fogadjátok el, mert ez van, és hát megélni kell, mondjátok.” A lány a színdarabban azt is mondja apjának, hogy nem akar itt élni ebben a „mocsárban”. A mű szerzője Borbély Szilárd, aki tavaly önkezével vetett véget életének. A rendező Máté Gábor, aki egyben a teátrum igazgatója is.

Hírdetés

Még nem tudni, perelnek-e

A színház lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak, a darab színrevitele előtt miért nem vették fel a kapcsolatot a családdal.

Közben a Bors tegnap azt írta: kegyeleti és személyiségi jogokat is sérthet a darab. Erre vonatkozó kérdésünkre Helmeczy László azt válaszolta: a család még nem döntött arról, indít-e pert. Az ügyvédtől azt is megtudtuk: Szögi Lajos özvegye kereste a színházat, ám ott azzal hárították el a tiltakozását, hogy nem kötelező megnéznie a művet.

Ismeretes, Szögi Lajos tiszavasvári tanár két gyermekével 2006. október 15-én hajtott át a Borsod megyei Olaszliszkán, amikor járműve elé szaladt egy gyermek, aki az árokba esett. Bár az autó nem ért hozzá a kislányhoz, aki ráadásul meg sem sérült, az utcára tódulók meglincselték a pedagógust. Szögi Lajos a helyszínen, lányai szeme láttára meghalt. A lincselők közül nyolc embert ítéltek el: hármat életfogytiglanra, hármat 15-17 év börtönre, kettőt pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre. Később a bíróság 46 milliós nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az elítélteket, ám abból Helmeczy tájékoztatása szerint a mai napig egyetlen forintot sem kapott a család.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »