Felháborító döntés, veszélyes precedens, az UEFÁ-hoz fordulnak (Magyarellenesség a lelátókon)

Felháborító döntés, veszélyes precedens, az UEFÁ-hoz fordulnak (Magyarellenesség a lelátókon)

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere felháborítónak tartja a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának csütörtöki döntését, amely szerint március 16-án 21 órától újrajátsszák a január 29-én magyarellenesség miatt lefújt Sepsi OSK–FC U Craiova mérkőzést. Az üggyel kapcsolatban Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke úgy vélekedik, a szakszövetség nagyon veszélyes precedenst teremt.

Mint arról beszámoltunk, a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága február 15-én zöldasztalnál kiosztotta a három pontot a a sepsiszentgyörgyi csapatnak, azonban a döntést a fellebbviteli bizottság eltörölte. A március 16-ra ütemezett találkozón csak a hazai szurkolók vehetnek részt a Sepsi OSK Stadionban, mivel helybenhagyták a craiovai drukkerek hat, idegenbeli mérkőzésre érvényes eltiltását. Emellett a háromszéki együttesnek csökkentették a pénzbüntetését, így 25 ezer lej helyett 10 ezer lejt kell befizetnie. A fellebbviteli bizottság azzal indokolta az ítéletet, hogy a skandálások idegengyűlölőek voltak, nem rasszista jellegűek, és a szabályzat csak utóbbi bekiabálások esetén írja elő a mérkőzés megszakítását.

„Mélységesen felháborít bennünket az, hogy a Román Labdarúgó-szövetség, ahelyett, hogy fellépne az idegengyűlölet ellen, a döntésével tulajdonképpen bátorítja és szentesíti azt! Ez a döntés azt jelenti, hogy nyugodtan lehet gyalázni a magyarokat, következmények nélkül, a román lelátókon. Számunkra ez elfogadhatatlan, és nem hagyjuk annyiban. Az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) fordulunk ebben az ügyben, mert ez botrányos, felelőtlen és megengedhetetlen döntés!” – fogalmazott közösségi oldalán Antal Árpád.

Hírdetés

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint ostoba döntés született, ugyanis ezáltal nagyon veszélyes precedenst teremtenek. „Egyetértek azzal, hogy a mérkőzéseket a pályán kell eldönteni, nem pedig zöldasztalnál. Azt is tudom, hogy mennyire fontosak a pontok a rájátszás szempontjából. De ez nem jelenti azt, hogy a büntetéseknek ennyire aránytalanoknak kell lenniük. Nem változtat semmin, ha egy csapatot arra köteleznek, hogy hat, idegenbeli meccsen keresztül nézők nélkül játsszon, és alig több mint 4000 eurós büntetést fizessen” – fejtette ki, majd hozzátette, a szakszövetség bizottságai függetlenek, de a CNCD nem ért egyet a döntésükkel. Felhívta a figyelmet, hogy minden országban kemény büntetéseket szabnak ki az ilyen jellegű skandálásért, csak nálunk nem, mert le vagyunk maradva. A döntést követően lesz egy precedensünk, amely szerint lényegében a stadionokban folyó gyűlölködést nem szankcionálják.

Adrian Mititelu, a craiovai klub tulajdonosa azt mondta, úgy várta a csütörtöki ítéletet, mintha bűnvádi perről lett volna szó. Ugyanakkor optimista volt, és örvend annak, hogy a testület tagjai „racionálisan és bölcsen” jártak el az ügyben. Szerinte a Sepsi OSK is elégedett a döntéssel, mert nem szerettek volna a zöldasztalnál begyűjtött győzelemmel felsőházi rájátszásba jutni. „Szerintem kenyérrel és sóval fogadnak majd minket, a román-magyar testvériség hagyományának meg kell mutatkoznia. Meggyőződésem, hogy a sepsiszentgyörgyi klubnál is örülnek, hogy megszabadultak egy nyűgtől” – idézte a Gazeta Sporturilor az olténiai tulajdonost, aki szerint Andrei Chivulete játékvezetőnek nem kellett volna lefújnia a mérkőzést a 26. percben.

Az ügy óriási visszhangot kapott, így az egyik legismertebb román újságíró, Cristian Tudor Popescu is megfogalmazta véleményét. Úgy gondolja, aki szerint kevésbé rossz az idegengyűlölet, mint a rasszizmus, annak nincs esze. Az ellenségeskedés bármilyen megnyilvánulása bárkivel szemben, aki különbözik kulturális identitásban és nyelvben, egyszerűen gazemberség. Kiemeli: látja a lelki szemei előtte, amint egy félanalfabéta szurkoló ráordít a lelátóról: „Uram, kérem, ne nevezzen rasszistának, én idegengyűlölő vagyok!” CTP szerint ezzel a döntésével a FRF zöld utat ad az idegengyűlölő megnyilvánulásoknak a romániai stadionokban, sőt, bátorítja a sportpályák környékén megjelenő erőszakot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »