Felgyorsultak az események: Izrael csapást mért Iránra

Felgyorsultak az események: Izrael csapást mért Iránra

Izrael megtámadta Iránt – közölte a Reuters három különálló forrásra hivatkozva. Az iráni állami média péntek hajnalban arról számolt be, hogy a légvédelem drónokat semmisített meg. Ha igazak a hírek, az izraeli csapás viszontválasz volt a múlt hétvégi iráni dróntámadásra, amikor Teherán 300 drónt és rakétát lőtt ki Izrealre – szintén válaszul arra, hogy április elején a damaszkuszi iráni konzulátust Izrael lebombázta.

A Reuters értesülései szerint az USA nem érintett a támadásban. Jelentések szerint három robbanást lehetett hallani az iráni Iszfahán város mellett katonai támaszpont felől, de a hivatalos teheráni álláspont szerint nem becsapódásokról volt szó, hanem azt lehetett hallani, ahogy a légvédelmi rendszer megsemmisíti a drónokat.

A helyzet egyértelműen az eszkaláció felé mutat, bár tegyük hozzá, hogy Irán légvédelme olyan gyenge, hogy ha Izrael valóban súlyos kárt akart volna okozni, akkor nem fogja vissza magát. Ám Izrael kezét is megköti Washington, amely önmérsékletre szólította fel mindkét felet. A világ legnagyobb része, de főleg a térség országai nem akarnak egy regionális háborút.

A pénteki támadás során az Iszfahán városáról szóló jelentések azért is voltak érdekesek, mert annak közelében található a natanzi nukleáris telep, Irán urándúsítási programjának központi eleme. A hivatalos álláspont szerint egyetlen nukleáris létesítményt sem ért támadás.

Hírdetés

A teheráni, iszfaháni és sirázi reptereket lezárták, az országban a repülőforgalmat korlátozzák a támadás miatt. A Turkish Airlines és az Emirates légitársaságok Teheránba tartó gépeit visszafordították.

Az előzményekről és a tágabb összefüggésekről ebben a cikkünkben olvashat.

Izrael visszacsapott, hullanak az Irán-szövetséges parancsnokok

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »