Felgyorsítja a fegyverszállítást az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok felgyorsítja a Perzsa-öböl menti arab monarchiákba irányuló fegyverszállításait – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Dohában.

„Megállapodásra jutottunk bizonyos fegyvereladások felgyorsításáról, amelyek a múltban túl hosszú ideig tartottak” – közölte Kerry, miután tárgyalt az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamainak külügyminisztereivel.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett leszögezte: „az Egyesült Államok és öböl menti arab szövetségesei felkészülnek a térség destabilizálására irányuló erőfeszítések ellensúlyozására”. Azt is elmondta, Washington a hírszerzési és kiképzési együttműködés fokozásában állapodott meg a GCC tagországaival – Szaúd-Arábia mellett Bahreinnel, az Egyesült Arab Emírségekkel, Kuvaittal, Ománnal és Katarral –, továbbá tárgyaltak a rakétavédelem és a fegyverszállítások kérdéséről is.

Jót tesz az iráni egyezség

John Kerry kijelentette, a tárgyalás résztvevői egyetértettek abban, hogy hozzá fog járulni a térség biztonságának növeléséhez, ha teljes mértékben átültetik a gyakorlatba az iráni atomprogramról szóló egyezségben foglaltakat.

Hírdetés

Hálid bin Mohammed el-Atíja katari külügyminiszter korábban azt mondta, hogy: „Reménnyel telve tekintünk a nukleáris megállapodásra, amely a térség biztonságának és stabilitásának megőrzéséhez fog vezetni, és hangsúlyozzuk az Iránnal való együttműködés fontosságát a jószomszédi viszony, valamint a belügyekbe való beavatkozás tilalmának és a viták békés rendezésének elve alapján.”

A tanácskozáson az iráni atomalku mellett a szíriai, az iraki és a jemeni helyzet is szóba került.

Szaúdi bírálatok

Az Irán legjelentősebb térségbeli ellenlábasának számító Szaúd-Arábia a nemrégiben Teherán és a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – között megkötött egyezség egyik legfőbb bírálója. A legtöbb öböl menti ország aggódik amiatt, hogy a megállapodás enyhülést hozhat Teherán és Washington között, és bátorítja a perzsa államot térségbeli félkatonai szövetségeseinek támogatására.

A vitatott iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség legkorábban 2016-tól fokozatosan feloldja a perzsa állam ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat. A többek által máris történelmi jelentőségűnek minősített megállapodást tizenhárom évi kölcsönös ádáz vádaskodás előzte meg. A nyugati hatalmak azzal vádolták Iránt, hogy titokban atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg a teheráni vezetés tagadta ezt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »