Felfüggesztették egy brit konzervatív képviselő frakciótagságát, mert a holokauszthoz hasonlította a koronavírus elleni oltást

Felfüggesztették szerdán a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjének frakciótagságát, miután párhuzamot vont a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampány és a holokauszt között.

Andrew Bridgen, aki 2010 óta képviseli a londoni parlamentben a közép-angliai Leicestershire megye egyik választókörzetét, a Twitteren tette közzé botrányt kavaró bejegyzését.

Bridgen annak idején többször is bírálta a konzervatív kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokat és zárlatokat, a 2020 végén megindult nagy-britanniai oltási kampányról azonban eleinte dicsérően szólt, és minden alkalommal Twitter-bejegyzésekben számolt be arról, hogy megkapta az esedékes oltási adagokat.

Néhány hete azonban összeesküvéselméleteket kezdett terjeszteni arról, hogy a koronavírus elleni oltásoknak sok halálos áldozatuk van, és a kormány ezeket a haláleseteket eltitkolja.

Beszámolt a súlyos mellékhatások igen ritkán előforduló tényleges eseteiről is, de olyan félrevezető kiegészítésekkel, amelyek azt sugallták, hogy ilyen esetekből több történik, mint amennyit a vizsgálatok kimutatnak.

Hírdetés

Az egyik legutóbbi bejegyzésében viszont már egy olyan idézet szerepel, amely szerint a koronavírus elleni oltási kampány az emberiesség elleni legsúlyosabb bűncselekmény a holokauszt óta.

Bridgen szerint ezt egy kórházi kardiológus főorvos mondta neki.

Rishi Sunak miniszterelnök az alsóház szerdai ülésnapján teljesen elfogadhatatlannak nevezte a képviselő e megnyilvánulását. Simon Hart, a frakciófegyelemért felelős kabinettag (Chief Whip) bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ügyben, és ennek idejére felfüggesztette Bridgen tagságát az alsóházi konzervatív pártcsoportban.

Ez azt jelenti, hogy Andrew Bridgen egyelőre csak független képviselőként vehet részt a parlamenti munkában.

Hart nyilatkozata szerint Nagy-Britanniának minden oka megvan arra, hogy nagyon büszke legyen az oltási program eredményeire. Hozzátette: a vakcinák kínálják a legjobb védelmet a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen, az álinformációk ugyanakkor emberéletekbe kerülnek.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb statisztikája szerint Angliában, ahol az Egyesült Királyság népességének 90 százaléka él, eddig 144,3 milliót adtak be a koronavírus elleni vakcina első, második, harmadik és negyedik – emlékeztető – dózisából. Az 50 év feletti angol lakosság csaknem kétharmada mind a négy oltási adagot megkapta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »