Felfedte őskori titkát Tibet

Felfedte őskori titkát Tibet

Őskori eltemetett kanyont fedeztek fel Tibet déli részén amerikai és kínai geológusok, akik kutatásaikat a Science pénteki számában ismertették.

Az őskori lemeztektonikai mozgásokat a folyók segítségével vizsgálják, amelyek hordalékszállítása, mederfejlődése sokat elárul az évmilliókkal ezelőtti folyamatokról. A geomorfológiai jegyek alapján a kutatók megismerhetik, hogy a folyók mikor és milyen kölcsönhatásban voltak a szárazfölddel, képet kaphatnak a kanyonok kialakulásáról és a hegységképződés folyamatairól – olvasható a PhysOrg hírportálon.

„A kutatások során egy folyó által kivájt ősi kanyont fedeztünk fel. A vizsgálat szemléletesen példázza, hogy a folyómeder geomorfológiai mintázata alapján hogyan deríthetjük ki, mikor és miként folyt a geológiai kiemelkedési folyamat, a hegységképződés” – hangsúlyozta Jean-Philippe Avouac, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) professzora.

Hírdetés

A Caltech és a Kínai Szeizmológiai Intézet kutatói a Jarlung Cangpo folyó völgyében több helyen vettek a talaj mélyrétegeiből mintát, a furatok némelyike egy kilométer mélyből származott. Nyolcszáz méterig az üledékes kőzetek csoportjába tartozó kavicskő, a szállítódás során lekerekített kisebb-nagyobb szemcsékből álló konglomerátum került a felszínre, e szint alatt pedig a mintavétel során a folyó sziklás medrének anyagát emelték ki.

Hogy kiderítsék, mikor változott meg a folyó természete, mikor hagyott fel a sziklák kivájásával és kezdte üledékkel feltölteni a kanyont, a kutatók a berillium (Be10) és alumínium (Al26) izotópjait vizsgálták a legalsó üledékes rétegben. Az izotópok a felszínt érő kozmikus sugárzás hatására képződnek, betemetődve pedig különböző „sebességgel” zajlott a radioaktív bomlásuk. E mérések alapján a kutatók megállapították, hogy az ősi kanyon betemetődése 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött.

A paleokanyon mélységét és korát a folyóvölgy geomorfológiai jellegzetességeivel összevetve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a folyó már hárommillió éve létezett, ám életének korai szakaszában nem hatott rá a Himalája-hegység. Az indiai és az eurázsiai kőzetlemezek folytatódó közeledése miatt azonban a hegyvonulat észak felé tolódott. A folyamat a folyót sem hagyta érintetlenül: 2,5 millió évvel ezelőtt a Himalája hirtelen kiemelkedő szekciója, a születő Namcsa Barva-csúcs elállta a Jarlung Cangpo útját. Ennek eredményeként a kanyon hordalékkal kezdett feltöltődni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »