Felesleges tüntetniük, a befogadóállomás ott lesz

Felesleges tüntetniük, a befogadóállomás ott lesz

Hajthatatlan a német szövetségi kormány a szászországi menekülttáborral kapcsolatban. A belügyminiszter megüzente a tiltakozóknak, hogy felesleges tüntetniük, az évek óta üresen álló barkácsáruházat befogadóállomássá alakítják. A tartományban erős az iszlámellenesség.

Heidenauban szombaton napközben még nyugalom volt a menekülttáborrá átalakított raktár épületénél, estére azonban elszabadultak az indulatok. A kisváros mindössze húsz kilométerre fekszik Drezdától, Szászország fővárosától.

„Körülbelül hatszázan voltak a tábor előtt. Az egybegyűltek rátámadtak a rendőrökre. Meg akarták akadályozni, hogy a menedékkérők elérjék a tábort, de a rendőrség meghiúsította ezt a szándékukat” – számolt be Marko Laske, a drezdai rendőrség szóvivője.

Szászországban erős az iszlámellenesség, év elején a Pegida, teljes nevén az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom tízezreket vitt utcára Drezdában.

„Nagyon félelmetes volt, ami történt, mert nem volt elég rendőr. Az ellenséges emberek, nem nevezném őket náciknak, nagyon dühösek voltak, a rendőrök pedig képtelenek voltak úrrá lenni a helyzeten” – mondta egy szemtanú.

Hírdetés

A zavargásra válaszul baloldali csoportok szimpátiatüntetést tartottak a tábornál, transzparenseken köszöntve  a bevándorlókat.

„Nagyon fontos számunkra, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a menekültekkel, akik Németországba, és Heidenauba érkeznek. Hogy megmutassuk nekik: nincs mindenki ellenük, és vannak más emberek is Németországban” – jelentette ki Daniel Schmitz, a Rasszista Ellenes Baloldali Akciószövetség tagja.

A Pregida befolyása érezhető Heidenauban is.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi ember eljött és üdvözölte a menedékkérőket, és példát statuál a rasszista erőszak és mindenféle rasszizmussal szemben. Amit itt láttunk, az a legotrombább megnyilvánulás volt” – nyilatkozta Albrecht Pallas. A szociáldemokrata szóvivő boldogsága nem tartott sokáig. Néhány órával később a szélsőjobb újra megütközött a táborhoz vezényelt rendőrökkel, hogy megakadályozzák az újabb menekültek érkezését.

ƒ„A kormány nem engedhet. A döntés megszületett arról, hogy bizonyos helyen szállást biztosítunk a menedékkérőknek, és ennek végrehajtását senki sem akadályozhatja meg tüntetésekkel. És ez, azt hiszem az utóbbi két nap tanulsága” – mondta Thomas de Maiziere, a szövetségi kormány belügyminisztere.

A politikus személyesen vállalt felelősséget minden bevándorló biztonságáért, és szavatolta a tisztességes eljárást menedékkérelmük elbírálásakor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »