Felerősödő konfliktusok a zsidó hitközségek között – bizony, már régen volt a holokauszt…

Heisler András Mazsihisz-elnök a megválasztása óta folyamatos konfliktusban van a saját közössége rabbijaival, az Izraeli Rabbinátussal, az izraeli és a magyar kormánnyal – mutatott rá lapunkhoz eljuttatott közleményében az EMIH. Amennyiben az ortodoxok után a BZSH is elhagyná a Mazsihiszt, az komoly érvágást jelentene az országos szervezet számára.

„Nézeteltérések és véleménykülönbségek minden közösségben vannak. Ez így természetes, ez egy élő közösség ismertetőjele. Az azonban kifejezetten sajnálatos, hogy a Mazsihisz világi vezetésének egyes tagjai a folyamatos személyeskedő konfrontációba terelnek mindent és mindenkit, akivel kapcsolatba kerülnek” – reagált lapunk megkeresésére a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Heisler András Mazsihisz-elnök minapi nyilatkozatára.

A két felekezet között évek óta jelen van némi feszültség, amire csak ráerősítettek Heisler szavai az általa vezetett szervezet tavaly decemberi közgyűlésén. Egyebek mellett arról beszélt, határozott meggyőződése, hogy az EMIH már nem a zsidó, hanem a politikai közösség része, de kritizálta a Sorsok Háza projektet, illetve kitért arra is, hogy rossz a kapcsolatuk a kormánnyal.

Heisler András a megválasztása óta folyamatos konfliktusban van a saját közössége rabbijainak nagy részével, az EMIH-hel, a vidéki hitközségek egy jelentős részével, az Izraeli Rabbinátussal, az izraeli és a magyar kormánnyal – sorolták kérdésünkre az EMIH részéről.

Hírdetés

Hozzátették, méltatlan egy nagy múltú vallási szervezet vezetőjéhez testvér hitközségek rágalmazása, „különösen akkor, amikor valamennyiünk feladata lenne a szolidaritás és kölcsönös megértés hirdetése”.

„Szerencse, hogy a szervezet józan vallási vezetői között vannak, akik a Tóra és a Judaizmus szelleméhez illő párbeszéd és együttműködés pártján állnak. Reméljük, több figyelmet kap a vallási vezetők hangja a jövőben” – fogalmaztak.

Az EMIH egyik világi vezetője, aki elmondása szerint mazsihiszes berkekben is járatos, lapunknak nyilatkozva arról beszélt, szerinte abszurd, hogy a Mazsihisz világi vezetője, aki írni-olvasni sem tud héberül, éppen az EMIH rabbijait vádolja azzal, hogy nem is zsidók, hanem politikusok.

Heisler egyébként kritizálta a Mazsihiszhez tartozó Budapesti Zsidó Hitközséget (BZSH) is. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a fővárosi szervezetben egy ideje felmerült a hitközségi szövetségből való kiválás lehetősége, ám erről egyelőre nem született döntés. Amennyiben az ortodoxok után a BZSH is elhagyná a Mazsihiszt, az komoly érvágást jelentene az országos szervezet számára.

A változás egyik nagy támogatója a Heisler-féle irányvonallal szembehelyezkedő volt országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagógát továbbra is vezető Frölich Róbert.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »