Felemelő: ilyen pompás a magyar nemzeti színekkel megvilágított Megváltó Krisztus szobra

Felemelő: ilyen pompás a magyar nemzeti színekkel megvilágított Megváltó Krisztus szobra

Pénteken este utolsó királyunk, IV. Károly tiszteletére magyar nemzeti színekkel világították ki a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban. A dél-amerikai országban ezzel a gesztussal ismerik el Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, valamint a brazíliai magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez.

Dom Orani Tempesta, Rio de Janeiro érseke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel még októberben folytatott megbeszélésen ajánlotta fel, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen a magyar nemzeti színekkel világítanák ki Rio de Janeiro, egyben egész Brazília szimbólumának tartott Megváltó Krisztus szobrát. Semjén Zsolt az idei évre december 30-át, az utolsó magyar király, boldoggá avatott IV. Károly koronázásának 100. évfordulóját, 2017-re augusztus 20-át, az államalapítás ünnepét javasolta.

IV. Károlyt sokan a béke emberének tartják, akinek ugyan uralkodása a Nagy Háború borzalmas éveire, és az azt követő zűrzavaros időszakra korlátozódott, azonban hitét igyekezett mindig politikai döntései elé helyezni.

Hírdetés

Így koronázták meg 100 éve az utolsó magyar apostoli királyt

Száz esztendővel ezelőtt ezen a napon koronázták meg IV. Károly királyt. Akkor még senki sem sejthette, hogy – legalábbis a mai napig – ez az utolsó ilyen ceremónia lesz történelmünkben. Két fontos célja volt: véget vetni a háborúnak, és egyben tartani birodalmát. Egyik sem sikerült neki, mégis óriási tisztelet övezi emlékét.

Akárhogy is, 2016 utolsó napja is ad okot arra, hogy büszkék legyünk történelmünkre, örökségünkre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »