Félelem és reszketés Göteborgban

Félelem és reszketés Göteborgban

A mai napon startol a 31. Göteborgi Könyvvásár, melyen díszvendégként hazánk lesz a központi attrakció. Nemzetközi elismerés helyett azonban ismét Magyarország aktuálpolitikai, és kevésbé aktuálpolitikai kipellengérezésére számíthatunk. Bojkott, szólásszabadság, diktátorosdi, Heller Ágnes – minden adott ahhoz, hogy jól kiborzongja magát Európa, és „a művelt Nyugat”.

„Magyarország a téma, a Magyar Kulturális Intézet a fő partner. Ugyanakkor látjuk a napi borzalmas képeket Magyarországról, a menekültek embertelen kezelését, és ez a magyar kormányzati politika… Mit csináljon az ember, mit tegyünk?” – kérdezi elfúló hangon Facebook-posztjában az esemény kapcsán America Vera-Zavala írónő, aki mellesleg a svéd Bal Párt (Vänsterpartiet), nyíltan kommunista nézeteket valló politikusa.
 


 
Channa Bankier, radikális baloldali festőnő, és zeneszerző nyomban meg is válaszolta a kínzó kérdést: ő 

bojkottálni fog minden magyar témájú rendezvényt. 

Hírdetés

Ylva Lagercrantz Spindler, kulturális újságíró szerint viszont a vásáron extra programokat kellene szervezni, amelyeken természetesen a magyarok és a migránsok viszonyában mélyedhetnének el a különféle véleményformálók.
 
Daniel Levin, a Könyvvásár főszervezője, már ki is jelentette, hogy lesznek ilyen, aktuális témákat feszegető beszélgetések, ahol meg lehet vitatni a kérdést, és ezekkel folyamatosan bővítik a műsort. Úgy véli, hogy a kulturális eseményen nem csak az irodalomnak van helye, hanem a társadalmi vitának is.
 
És ki is lehetne Magyarországgal, az itteni politikai, és társadalmi viszonyokkal kapcsolatban objektívebb vitapartner, mint 

Heller Ágnes? 

A filozófusnő természetesen az egyik ankét főszereplője lesz, és nyilván rengeteg tanulságos gondolattal fogja öregbíteni hazánk hírnevét a messzi északon.
 
Ugyanitt mutatják be Birgitta Ohlsson, a svéd Liberális Néppárt (Folkpartiet Liberalerna) képviselőjének, Orbán Viktorról írott, 

Jó napot, diktátor úr (Hej herr diktator) című művét.

Már a Magyarország Orbán uralma alatt alcím is arról árulkodik, hogy egy minden tekintetben tárgyilagos képet nyújtó, hazánkhoz pozitívan viszonyuló kötettel lesz gazdagabb a Gutenberg-galaxis…
 
Mindezek tükrében cseppet sem meglepő, hogy a Könyvvásár melléktémája a szólásszabadság lesz, mely nyilván kézenfekvő ürügyet fog szolgáltatni a jelenlegi magyar viszonyok elfogulatlan, szakszerű és minél több nézőpontot felvonultató megvitatásához.
 
T.T.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek