Feléledt a régi népszokás: Lengyelországban újra zsidó bábut égettek Húsvét alkalmából

Feléledt a régi népszokás: Lengyelországban újra zsidó bábut égettek Húsvét alkalmából

Felháborodott a Zsidó Világkongresszus (JWC), hogy egy lengyel városban felelevenítettek egy ősi népszokást, amelyben régi antiszemita tapasztalatokat ápolva egy görbe orrú, pajeszos bábut husángokkal ütögetnek, majd el is égetnek.

(Times of Israel / MTI / 444 / Harcunk.info)

Az eseményről készült videókon a gyerekek nagy lelkesedéssel követték a felnőtteket a püfölésben.

Hírdetés

Honlapjára feltett nyilatkozatában a zsidók felsőbbrendűségét hirdető JWC “undorát és felháborodását” fejezte ki amiatt, hogy a délkelet-lengyelországi Pruchnik városban több év után felújították a katolikus egyház által is tiltott Júdás-égetést, mint húsvéti rituálét. „A zsidókat mélységesen zavarja e hátborzongató feléledése a középkori antiszemitizmusnak, amely elképzelhetetlen erőszakhoz és szenvedéshez vezetett” – olvasható Robert Singer, a JWC vezetője által jegyzett nyilatkozatban.

Az AP hírügynökség szerint egyes lengyelek is viszolygásuknak adtak hangot az antiszemita rituálé újjáélesztése miatt, egyesek fotókat tettek fel az internetre a második világháború előtti hasonló szertartásokról. A 18. századig visszavezethető hagyomány keretében Jézus elárulásáért büntetik meg tanítványát, Júdást.

A rituáléról a lengyel médiában megjelent felvételeken egy Judás 2019 és Áruló feliratot viselő, görbe orrú, ortodox zsidó frizurát és fejfedőt viselő szalmabábú látható. A bábut szidalmazások közepette először felakasztják egy lámpavasra, majd végigvonszolják utcákon, miközben felnőttek és gyerekek ütlegelik külön erre a célra készült hosszú botokkal, végül lefejezik, felgyújtják és égve egy patakba hajítják.

Az Ekspres Jaroslawski című regionális lap nem tudta kideríteni, ki kezdeményezte, hogy tíz év után újítsák fel a népszokást, amelyet antiszemita színezete miatt 2009-ben a katolikus egyház is betiltott.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »