Felejtse el a wifit, itt a százszor gyorsabb lifi

A következő időszakban valószínűleg sokat hallunk majd a wifi helyébe lépő, és nála sokkal gyorsabb vezeték nélküli technológiát alkalmazó rendszerről. A lifi ugyanis nem rádióhullámokkal, hanem látható fénnyel „kommunikál”, emiatt százszor gyorsabb sebességre képes.

Lassan búcsút inthetünk a már jól megszokott wifinek, azaz a vezeték nélküli rádióhullámokkal kommunikáló technológiának. Itt van ugyanis a látható fényt használó rendszer a lifi. A LED-lámpa jeleivel működő vezeték nélküli internetes hálózatot eddig csak laboratóriumi körülmények között tesztelték skót fejlesztők – egészen idáig. Az Edinburgh Egyetem kutatója, Harald Haas által 2011-ben megalkotott technológiát néhány hete már nyilvános bemutató keretében is kipróbálták. A Londonban megtartott próba során lámpából nyert kapcsolattal 50 Mbps sebességű internetet tudtak „csiholni”. De az igazi éles tesztet az elmúlt napokban tartották – számolt be róla a ScienceAlert.

Hírdetés

És, hogy mire képes valódi körülmények között a lifi? Észtország fővárosában, Tallinnban valódi körülmények között végzett kísérlet azt mutatta, hogy a rendszer ipari egységekben és irodákban 1 Gbps adatátviteli sebességre is képes. Ez százszor gyorsabb a jelenlegi, otthoni wifi sebességnél. A lifi működésének alapelve elég egyszerű: olyan, mintha zseblámpák kapcsolgatásával kommunikálnánk, maga a jeladó a LED, ami hihetetlen gyorsasággal kapcsolódik ki és be, továbbítva a vevő felé a bináris kódot. További előnye, hogy biztonságos, nem megy át fizikai akadályon, hiszen a falak megállítják a jelek terjedését. Ennek következménye, hogy nem lép fel interferencia egy másik helyiségben elhelyezett készülékkel.

„Remélhetőleg a jövőben nem csak 14 milliárd villanykörte, hanem talán 14 milliárd telepített lifi lesz, ami világszerte egy tisztább, zöldebb és fényesebb jövőt eredményez” – nyilatkozta egy korábbi konferencián a skót ötletgazda.

A technológiában egyébként angol és skót befektetők is látnak fantáziát, így akár 2-3 éven belül nagykereskedelmi forgalomban is elérhető lesz a lifi. A wifit váltó technológiának van egy napenergiás változata is, ami másodpercenként hét megabites sebességre képes – szóval van tovább is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »