„Feldughatja a demokratikus chartát oda, ahová felfér”

„Feldughatja a demokratikus chartát oda, ahová felfér”

Felfüggeszthetik Venezuela tagságát az Amerikai Államok Szervezetében. A 34 tagországból álló OAS-ban kétharmados többség kell valamely tagország tagságának felfüggesztéséhez. Az országban gazdasági szükségállapot van érvényben, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség. Az elnök rendeletekkel kormányozza az országot.

Rendkívüli ülést hívott össze június közepére az Amerikai Államok Szervezete, hogy megvitassa,  Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális diplomáciai szervezetben.

„A nemzetközi közösség, beleértve az amerikai államok szövetségét, sem elfordulni nem fog, sem a szemét nem fogja lehunyni azzal a humanitárius katasztrófával szemben, amelyet most átélünk, mert itt nemcsak gyógyszer- és élelmiszerhiány van, hanem az emberi jogok megsértése is” – mondta Henry Ramos Allup, a venezuelai parlament elnöke.

Hírdetés

Hozzátette: az országa krízise a régióra is kihat. „Az egész régió a venezuelai válság vagy forrongás hatása alá kerülhet, és ezek az országok, legyenek akár közvetve vagy közvetlenül érintettek, mind diplomáciai, mind gazdasági szempontból érezni fogják a saját gazdaságukon és belső stabilitásukon a hatást” – vélekedett Allup.

A venezuelai elnök egy közlekedési dolgozók által szervezett összejövetelen azt mondta: az ellenzék által vezetett országgyűlés idegen hatalmak beavatkozását készíti elő, ezért árulás és az elnöki jogkör bitorlása miatt eljárást indíttat az ügyészségen. „Úgy döntöttem, hogy holnap a külügyminisztériumon és a köztársaság legfőbb ügyészén keresztül perbe fogom az országgyűlést az elnök kizárólagos alkotmányos hatalmának bitorlása miatt” – erősítette meg Nicolas Maduro.

Az elnök az Amerikai Államok Szövetségének elnökét is vulgáris szavakkal illette. „Azt tanácsolom Almagro úrnak, hogy tegye a demokratikus chartát egy vékony csőbe, és keressen jobb felhasználási módot neki. Feldughatja a demokratikus chartát oda, ahová felfér. Venezuelának van önbecsülése, és senki nem fogja a chartát ránk erőltetni” – váltott keményebb hangnemre Maduro.

Venezuela az Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t. A 34 tagországból álló OAS-ban kétharmados többség kell valamely tagország tagságának felfüggesztéséhez. Venezuelában gazdasági szükségállapot van érvényben, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség. Az elnök rendeletekkel kormányozza az országot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »