Felavatták az első női rangereket az USA-ban

Felavatták az első női rangereket az USA-ban

Először avattak női rangert az USA-ban, rögtön kettőt is. Az alakulatnál hatalmas a lemorzsolódás, a férfiaknak is csupán 10 százaléka képes teljesíteni a kiképzést a feladatok ismétlése nélkül.

A 25 éves Shaye Haver főhadnagy és 26 éves Kristen Grierst százados volt az első két nő, aki valaha is elvégezte a különösen emberpróbáló Ranger Iskolát a Georgia állambeli Fort Benningben. A 94 – velük együtt végzett – férfi évfolyamtársával ellentétben azonban a két katonanő nem kérheti felvételét a könnyűfegyverzetű, 75. ranger ezredbe, a Pentagon ugyanis még csak most vizsgálja, hogy különleges műveleti egységekben is alkalmazhat-e nőket.

2013 januárjában Leon Panetta akkori védelmi miniszter töröltette el az Egyesült Államok haderejében a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat, ami korábban csak férfiak által betölthető 110 ezer állást vagy elvégezhető programot nyitott meg előttük. A fegyveres szolgálatok, amelyeknek haladéktalanul meg kellett kezdeniük a végrehajtási terv kidolgozását, 2016 januárjáig kérelmezhetik majd, hogy az esetükben tegyenek kivételt, ha úgy vélik, hogy egyes beosztásokba továbbra sem kerülhetnek nők.

Hírdetés

A hadsereg kísérleti jelleggel most először nyitotta meg az 1972 óta működő Ranger Iskolát a nők előtt. Ilyen elitkiképzés nélkül, amelyen a szárazföldi erők állományának mindössze 3 százaléka esett át, hivatalosan senki sem lehet a 75. ranger ezred katonája és aligha tölthet be több fontos parancsnoki posztot a gyalogságnál.

Áprilisban (381 férfi mellett) a "gyengébb nem" 19 képviselője kezdett bele a kiképzésbe, de csak az egyaránt a West Point-i katonai akadémiáról kikerült Haver és Griest tudta végigcsinálni azt. A lemorzsolódás rendszerint a férfiak között is óriási: minden évben mintegy 4 ezren próbálnak meg rangerré válni, de ez rendszerint csak a 40 százalékuknak sikerül.

A hadsereg egyértelművé tette, hogy a nőknek a rangerré minősítéshez pontosan ugyanolyan fizikai alapkövetelményeknek kell megfelelniük, mint a férfiaknak. Vagyis: képesnek kell lenniük végrehajtani 49 fekvőtámaszt, 59 felülést, 6 húzódzkodást, le kell tudni futniuk 8 kilométert 40 perc alatt, teljes menetfelszerelésben le kell gyalogolniuk 19 kilométert három óra alatt, emellett jól kell úszniuk és ejtőernyőzniük, valamint megbízhatóan tájékozódniuk a szárazföldön.

A leendő rangereknek a kiképzés alatt – amelybe The Washington Post szerint a korábbi évtizedekben legkevesebb 22-en belehaltak – erdőben, hegyekben, mocsárban kell megtanulniuk legyőzni az ellenség mellett a kimerültséget, az éhséget és a stresszt. A kiképzés mindhárom szakaszát elsőre és a minimális 61 nap alatt teljesíteni a férfi katonák mindössze 10 százaléka tudta, a nők közül senki. A többieknek, köztük Havernek és Grierstnek az egyes fázisokat meg kellett ismételniük.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »