Felakasztaná a székely zászlót kitűző magyarokat a román miniszterelnök

Felakasztaná a székely zászlót kitűző magyarokat a román miniszterelnök

A miniszterelnök szerdán késő este telefonon nyilatkozott a témáról a Realitatea hírtelevíziónak, amely  – a román médiában jellemző módon – egész estés műsort szánt a romániai magyar kérdésnek. A miniszterelnök kijelentette: a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki.

“Az a véleményem, hogy ez csak az idei évre vonatkozik. Egy zászlókitűzési kísérlet, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat. Így pedig a centenárium éve (Erdély és Románia egyesülése centenáriumának az éve) a mosogatólé szomszédok közötti egymásra loccsantásának az éve legyen” – fogalmazott a miniszterelnök.

Tudose e bölcs szavak után aztán úgy rávetette magát a magyarokra, ahogyan Ceausescu óta talán még senki. Szavait telefonvonal rossz minősége miatt nem teljesen lehetett hallni, ám a Dcnews.ro portál közzétette teljes nyilatkozatának a leiratát. Eszerint hozzátette azt is:

“Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is“. 

Nem, nem Ön olvassa rosszul. 2018-ban Románia, európai uniós tagország miniszterelnöke 

akasztással fenyegette meg a magyarokat, ha ki merik tűzni a székely zászlót. 

Porcshalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Facebookon reagálva nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte Mihai Tudosét. Bejegyzésében felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy 

Hírdetés

“a primitív és középkori viszonyokra jellemző nyilatkozatával a miniszterelnök leplezetlenül megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget.” 

Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, “de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője az Alfahír kérdésére azt mondta: Megdöbbentetté és felháborították a  román kormányfő szavai. 

“Ilyen nyílt fenyegetőzés, ilyen elvetemült uszítás az 1990-es marosvásárhelyi fekete március óta nem hangzott el felelős román vezetőtől. Ilyen mélyre talán még Vadim Tudor és  Nagy-Románia Párt sem süllyedt.”

 – szögezte le a politikus. 

Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió tagországának miniszterelnöke kivégzéssel fenyegesse egy békés autonómia mozgalom tagjait.

“Remélem, hogy Brüsszel, amely a magyar kormányt már oly sok alkalommal – sokszor jogosan – emlékeztette a demokratikus és jogállami normák tiszteletben tartására, most nem fogja csendben tűrni, hogy a bukaresti hatalom halálosan fenyegesse a magyarságot”

 – tette hozzá. 

A Jobbik a lehető leggyorsabb és leghatározottabb fellépést várja a magyar kormánytól, hiszen “most a szó szoros értelmében létükben fenyegetnek magyar embereket”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »