Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont

Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont

Feladta magát Carles Puigdemont volt katalán elnök, valamint egykori kormányának több tagja a belga rendőrségen – írja a BBC.

Puigdemont és társai ellen még pénteken adott ki európai elfogatóparancsot a bíróság Spanyolországban, miután a katalán parlament októberben a hónap elején tartott, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. Puigdemont azt mondja, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a spanyol igazságszolgáltatásban, amely szerinte „átpolitizálódott”.

Hírdetés

A spanyol főállamügyész egyébként csütörtökön kérte európai elfogatóparancs kibocsátását Carles Puigdemont és a négy vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Szombaton Koen Geens belga igazságügyi miniszter leszögezte: a kormány nem fog beavatkozni Puigdemont kiadatási ügyébe, ez tisztán jogi ügy.

http://mno.hu/

Puigdemont hétfőn váratlanul érkezett Brüsszelbe egykori kormánya több tagjával együtt, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. Kedden azonban Puigdemont azt közölte, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban. Hozzátette: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, „Európa szívébe” jöttek, hogy felhívják a figyelmet Katalónia problémájára. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat. „Nem illegálisan vagyunk itt. Európai polgárok vagyunk, mozgásszabadság van – jelentette ki. – Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk.” Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint „világos biztosítékokat” kapnak a spanyol hatóságoktól a tisztességes eljárásra és az igazságos bánásmódra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »