Fél óra alatt szerelik össze a migránsok házát

Fél óra alatt szerelik össze a migránsok házát

Kaptárban alhattam, a pottyantósból a tájat nézhettem. Izgalmas témát választott idén a Hello Wood: a jövő faluját keresték installációikkal, amelyeket 30 országból érkező építészek készítettek el. Úgy gondolják, a migránsoknak helyet kell magunk között biztosítani a jövőben.

Bár csak egy nappal előtte szóltam, hogy mennék, kaptam tőlük szállást. Igaz, a táborukban felhúzott, belülről hatszög keresztmetszetű helyiségsor inkább emlékeztetett kaptárra, mint emberi szállásra, de reggel már azt mondtam: nem is értem, hogy miért nem ilyen az ideiglenes szállás mindenhol. Az építészetben komoly lehetőségek rejlenek, a mindig megújulásra kész, kreatív szakma képes új válaszokat találni elcsépeltnek tűnő kérdésekre is. Persze nem biztos, hogy mindenre folyton új megoldást kell keresni, a valóban új helyzetek azonban valódi, új válaszokat igényelnek.

Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum

Az Architizer A+ Award fődíja volt eddig a legrangosabb nemzetközi elismerés, amelyet kaptárkészítő alkalmi házigazdánk, a magyar Hello Wood építészeti csapata elnyert. A világ egyik legnevesebb díja mellett bizonyítottak már itthon is, hiszen ők nyerték az idei év legizgalmasabb építészeti pályázatát: az első helyet hozták el a Velencei-tó melletti Bence-hegyi kilátóra kiírt versengésen. Minden jel arra mutat tehát, hogy Magyarországon újra van olyan építész közösség, amelyet illik komolyan venni.

A Hello Wood ráadásul nemcsak alkotói közösség, hanem éppen ők szervezik évről évre azokat az építőtáborokat, amelyekre számos ország neves építészei jönnek el, hogy csoportvezetőként megálmodják fa installációikat a hazai szervezők által megadott témakörben.

A csoportvezetők között megjelennek a világ legelismertebb alkotói mellett kiemelkedő magyar építészek is – a vezetőknek függetlenül attól, hogy melyik országból jöttek, az a feladatuk, hogy alkotásukat az építészhallgatókból álló csapatukkal egy az egyben felépítsék.

Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum

Hírdetés

Sokszor kritizálják az építészeket amiatt – főleg szakipari munkások –, hogy nincsen kellő kétkezi tapasztalatuk, így mindaz, amit papíron kitalálnak, a valóságban nem is kivitelezhető. A Hello Wood építő jellegű, immár ötödik éve futó kezdeményezése a kétkezi munkával annyira hiánypótló, hogy idén már 30 országból érkeztek építészek a Művészetek Völgyében rendezett táborukra. A választott téma kifejezetten izgalmas volt, arra keresték a választ, hogyan nézhet ki a jövő faluja: újraértelmezett lakóházat, kocsmát, templomot, mozit építettek, közösségi térként működő agorát, sőt válaszként korunk egyik legnagyobb kihívására egy migrációs házat is.

Az elkészült építmények első blikkre nem különböznek a Hello Wood eddigi alkotásaitól. Mivel mindegyikük natúr fából van, jellemzően kis keresztmetszetű anyagokkal dolgoznak, munkáiknak távolról hasonló megjelenése van. Ahhoz, hogy át tudjuk élni, mire gondoltak az alkotók, az installációkhoz közel kell menni, sőt ki kell őket próbálni – éppen elég nagyok ahhoz, hogy segítségükkel átélhessük azokat az alternatívákat, amelyekre alkotóik rá szerettek volna mutatni.

Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum

Az első, ami a Hello Wood faluban feltűnt, hogy az alkotások közül többnek is kereke van, illetve igen hamar szét- és összeszerelhető – ami nekem azt sugallta, a jövő faluja nem állandó, hanem mobil lesz. A migrációs ház témája már önmagában ezt a változó, mozgásban lévő, vándorló világot vetíti előre – a jövő elkezdődött –, a „guruló falu” könnyedsége ellenére bennem inkább szorongó érzést keltett.

A falut képező installációk közül építészeti alkotásként választott témája és megoldásai miatt a teaház tetszett legjobban – elképzelve a benne zajló teaszertartást, otthon tudtam érezni magam. Egy másik építmény, a főző- és „alvó, szeretkező” szinteket egymás fölé tévő lakóház koncepciómodellje azt érezteti, hogy a jövőben kisebb alapterületre fogunk építkezni.

Hello Wood falu 2015, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum Hello Wood falu 2015, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum

Az alternatív templom széttört szakrális térként jelent meg, ahol kötött rituálé helyett magányos ég- és földkeresők mellett az egymással társalgók is megtalálhatják kissé szűkös helyüket. A guruló kocsma is figyel arra, hogy nem vagyunk egyformák: van, aki egyedül iszogat, van, aki közösségben, az egyedi és tetszetős építmény mindegyiküknek megoldást kínál.

A fentieken kívül számos alkotást készített még idén a Hello Wood. A jövő falujának témájával kemény témába nyúltak bele, alkotásaikkal pedig súlyosan alternatív válaszokat találtak. A mozi, az agora, a sövény vagy a jövő falujának víz- és áramellátását biztosító tornyok éppúgy várnak minden érdeklődőt, mint a teaház, a templom vagy a kocsma. Akit a jövő faluja érdekel, mindenképpen látogassa meg a Művészetek Völgye egyik központi helyszíneként működő Hello Wood falut Kapolcstól egy kilométerre.

Hello Wood falu, Művészetek Völgye. Forrás: Építészfórum Építés közben a Hello Wood falu. A nagy kerek az agora, előtte készül a hatméteres teapavilon. Jobbra az élére állított hasáb a templom, előtte a kapu, mögötte a migrációs ház. Forrás: Építészfórum

Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »