Fel fog lendülni, de segítsünk rajta (Brassó-vidombáki nemzetközi reptér)

Fel fog lendülni, de segítsünk rajta (Brassó-vidombáki nemzetközi reptér)

Fel fog lendülni a vidombáki nemzetközi repülőtér, de tudni kell, hogy Brassó Megye Tanácsának költségvetéséből működik, és ha segíteni akarunk rajta, váltsunk jegyet egy járatra, mondotta a pénteken munkalátogatáson, Sepsiszentgyörgyön tartózkodó Adrian Veștea fejlesztési miniszter, korábbi Brassó megyei önkormányzati elnök.

A politikus a Háromszék érdeklődésére elmondta, a repülésügyi intézmények el akarták halasztani a reptér megnyitását szeptemberre, ugyanis nem volt lehetőségük biztosítani a működést, nem volt légtérellenőr, mivel nyári időszakban sok turisztikai ügynökség charter-járatokat szervez különböző repterekről, és ez a Romatsa állami légiforgalmi hatóság túlterhelését jelenti. Tudni kell azt is, hogy Ukrajna fölött zárt a légtér, jelenleg Románia fölött vezetnek át a légifolyosók. Ő ezt megértette, de mégis azt akarta, hogy korábban induljon be a reptér, kezdetben akár 12 órás működtetéssel. S ebben megegyeztek a repülésügyi intézmények képviselőivel, a szállításügyi minisztériummal. A korábbi tanácselnök hozzátette, nem csak a légiforgalmistákról van szó, a reptéren több állami intézmény működik, van határrendészet, vám és a Román Hírszerző Szolgálat kirendeltsége. Ezeket személyzettel kell ellátni a teljes működési időre. Kívülről, csak a repülőjáratok látszanak.

És a szolgáltató cégek jövedelmezőségét is figyelembe kell venni. Ami a célpontokat illeti, a légitársaságok üzleti alapon működnek, szabadpiac van, amint megéri nekik, beiktatnak új célpontokat, akár naponta kétszer is. A piacot az utasok diktálják, szögezte le Adrian Veștea.

Hírdetés

Hozzátette, a Brassó megyei reptér az egyetlen Romániában, amely megfizeti a légiforgalmi irányítást. Minél többet igényel, annál többet fizet. A többi reptér, amelyeket ötven évvel ezelőtt építettek, abban a helyzetben vannak, hogy számukra beruháztak navigációs eszközökbe, de a brassóiak megvásárolják a szolgáltatást. Ez pénzbe kerül, mint ahogy a személyzet is, Brassó Megye Tanácsának költségvetéséből tartják fenn. A volt önkormányzati vezető ajánlja mindenkinek, aki még nem váltott jegyet egy járatra, tegye meg, hogy ezáltal hozzájáruljon a forgalom fellendítéséhez.

Csütörtökön egyetlen nap alatt már 1000 utasa volt a reptérnek, ami nagyon sok egy nemrég megnyílt reptér számára – mondotta Veștea –, tehát Brassó bizonyítja, hogy nagyon sok utast el tud látni, fel fog lendülni.

A miniszteri találkozón nem volt szó róla, de a reptér csütörtökön Facebook oldalán jelentette be, hogy várhatóan ősztől Budapestre is indulnak járatok a brassói légikikötőből. Tájékoztatásuk szerint a Dan Air légitársaság mutatott ilyen irányú nyitottságot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »