Fekete Péter ellen tiltakoztak Rotterdamban

Rotterdamban csaknem kétszáz antirasszista tiltakozót vettek őrizetbe tegnap. A holland nyelvterületen a Mikulást kísérő Fekete Péter ellen tiltakoztak. A fekete arcú figura körül minden évben hatalmas vita alakul ki, ugyanis sokak szerint maga a megtestesült rasszizmus. A Mikulás Hollandiában ugyanúgy december elején oszt ajándékot, mint Magyarországon.

Csaknem kétszáz antirasszista tiltakozót vett őrizetbe szombaton a holland rendőrség, akik a holland nyelvterületen a Mikulást kísérő Fekete Péter figurája ellen tiltakoztak. Fekete Péter, hollandul Zwarte Piet körül minden évben hatalmas vita alakul ki, a figura ugyanis sokak szerint egészen egyszerűen maga a megtestesült rasszizmus.

Hírdetés

“Százkilencven tiltakozót vettünk őrizetbe, akik Rotterdamban tüntettek, ahol ma tilos volt tiltakozni” – tudatta Lillian van Duijvenbode, a helyi rendőrség szóvivője.

A Rotterdam és Hága között található Massluis városában délelőtt több ezren köszöntötték a szigorú biztonsági intézkedések közepette a hajón érkező Mikulást és kísérőit. A Mikulás Hollandiában ugyanúgy december elején oszt ajándékot, akárcsak Magyarországon.

Fekete Péter figurája a XIX. század közepén kapcsolódott össze a Mikulással. Bírálói azzal érvelnek, hogy a fekete arcú, afrofrizurás, fülbevalós figura azt a kort idézi, amikor Hollandia rabszolgák tömegét alkalmazta főleg Dél-Amerikában, a mai Suriname területén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »