Fekete-Győrnek lassan el kell döntenie, mit gondol őszödi Gyurcsány Ferencről…

Fekete-Győrnek lassan el kell döntenie, mit gondol őszödi Gyurcsány Ferencről…

Fiatalság ide, bohóság oda, azért a Momentum újra megválasztott elnökének végre komolyan át kellene gondolnia, hogy mi is a valódi véleménye őszödi Gyurcsány Ferencről, akinek nemrég „ünnepeltük meg” tizennégy éve elmondott „őszinte” hazugságbeszédét.

Ez vízválasztó kérdés: ha ugyanis ő mint a Momentum elnöke azt állítja, hogy a pártja le akarja váltani a leszerepelt politikai elitet, mely szerinte rengeteg kárt okozott az országnak, akkor a legelső feladata, hogy Gyurcsány Ferencet „váltsa le” (mint jelenlegi szövetségesét).

Ha ezt nem teszik meg, egy újabb adalékot szolgáltatnak ahhoz, hogy a párt hiteltelen és álságos alakulat, s legfeljebb fiatalabbak, de semmivel sem jobbak, mint az őszödista posztkommunista pártok.

De mit is mondott eddig Fekete-Győr, alias Fegyőr Gyurcsányról?

2017 márciusában – a borzasztó olimpiaellenes fellépésük sikerének hevében – így nyilatkozott a 24.hu-nak: „Nem mindenkivel szemben vagyunk arrogánsak (ez jó! – F. T.), de nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből.”

Ezzel csak egyetérthetünk.

Igen ám, de Fegyőr lassacskán, majd egyre gyorsuló ütemben metamorfózison esett át, annak arányában, ahogy közeledni kezdtek a választások s az „őszödista” pártok elkezdtek közeledni hozzájuk…

2018 őszén a Csakország.blog.hu-nak adott interjújában már e „megvilágosodás” szellemében arról beszélt, hogy megbánta, amikor azt mondta, hogy Gyurcsány eltakarodhatna a közéletből. De miért? „Azért bántam meg, mert magukra vették a DK szavazói, és azt tapasztalom, hogy ők nyitottak voltak a Momentum felé.” Aha, így már értjük! Szóval elvi alapállását némileg meg tudja zavarni az a szempont, hogy a DK-s szavazókat meg lehet szerezni. Ezért aztán a következtetés: „Gyurcsány Ferencet egy nagyon tehetséges bohócnak tartom […], egy tehetséges politikai kommunikátor.”

Tudom, mert nem most jöttem le a falvédőről, hogy a szavazatok megszerzése mindenek felett. De biztos, hogy mindig mindenek felett? Elvek, értékek, erkölcsök felett?

Ám meglepő módon – vagy talán mégsem annyira – 2019-ben újabb fordulat állt be „hősünknél”, miután jól szerepeltek a 2019. májusi európai parlamenti választásokon. A megerősödött párt vezetője magabízóan nyilatkozott pártja további esélyeiről az Origo.hu-nak, s kijelentette, szeretné, ha Gyurcsány Ferencet előbb vagy utóbb kilöknék a pártjából. Továbbá kijelentette, nem tudja elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenccel közös kormányban szerepeljenek.

Persze: az EP-választások kellő önbizalmat adtak a pártjának, s ekkortól kezdték-kezdik elhinni azt a párton belül, hogy 2022-ig akár az ellenzék vezető pozícióját is át tudják venni Gyurcsánytól és a DK-tól, vagyis innentől nem feltétlenül éri meg az őszödi emberrel alkudozni a hatalom megszerzése érdekében.

Hírdetés

Azóta azonban a közvélemény-kutatások adatai alapján kiegyenlített küzdelem zajlik a két párt között az ellenzék vezetői pozíciójáért, s bár a Momentum az utóbbi hetekben mintha előnyre tett volna szert a DK-val szemben, ám a párharc még korántsem lefutott. Vagyis Fekete-Győréknek még sok vasat kell tartaniuk a tűzben, mert ki tudja, hogyan alakulnak az erőviszonyok 2022 tavaszára.

És mi következik ebből?

Az őszödi hazugságbeszéd tizennegyedik évfordulója alkalmából a Magyar Hírlap Fegyőrt is megkérdezte arról, hogy mi a véleménye a beszédről és annak előadójáról.

Fegyőr válasza elképesztőre sikeredett: azt mondta, hogy az őszödi beszéd neki történelem – miközben egy helyütt maga vallott arról, hogy 2006-ban, ha szordínósan is, de a maga módján tiltakozott a beszéd tartalma ellen. És közölte: számára Gyurcsány demokratikus legitimációval rendelkező politikus, az ellenzék része.

Nem, Fegyőr úr, a legitimációnak csak az egyik része az, hogy a választók egy kis része Gyurcsány elvtársat még ma is isteníti, és ha cigány gyerekek potyognak is az égből, akkor is rá szavaz. Ez csak legalitás, nem legitimitás. A legitimáció másik része ugyanis a morális értelemben vett hitelesség, a széles körű elfogadottság. Az a politikus, aki a demokráciát sárba tiporta 2006-ban – méghozzá több értelemben is (választások elcsalása, tömegek brutális megveretése stb.) –, az többé nem rendelkezhet demokratikus legitimációval.

Mindezek után pedig egy újabb fordulattal kijelentette, hogy Gyurcsány ugyanannyira a múlt embere, mint Orbán Viktor.

Ha Gyurcsány mégis a múlt embere, akkor mitől is elfogadható partner a számukra?

Szóval a válaszon még dolgozni kellene, Fekete-Győr úr.

Meg azt is el kellene dönteni, hogy a Donáth–Cseh–Berg-féle, az Orbán-kormánnyal szemben elképesztően gyűlölködő, nemzetellenes vonulat lesz-e a Momentum végső arca, vagy ehhez képest van-e valami más mondanivalója Fegyőrnek (vagy másoknak a pártban), s azt van-e mersze, bátorsága képviselni a párton belüli domináns, „kőszáli” SZDSZ-utánzással szemben.

Attól tartok, hogy nem, nincs ilyen mondandójuk – bár cáfolnának meg!

Fricz Tamás – www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »