„Fejreállt elitnek hajlonganak a gyerekek”

„Fejreállt elitnek hajlonganak a gyerekek”

Jelenleg nincs Magyarországon explicit szabályozás arról, hogy a gyermekek miképp szerepelhetnek politikai eseményeken. A gyermekjogi szakértő szerint egyedül egy ENSZ egyezmény mondja ki, hogy nem használhatók biodíszletként a gyerekek – ennek azonban közvetlen jogkövetkezménye nincs.

„Tényleg mindenkinek elment a józan esze?! Mert hogy a politikus villogni akar, azt már tudjuk, de nem értem a pedagógust, és a szülőket sem. Tényleg mindent alávetünk a hatalomnak?! Önként, dalolva, térdepelve? Én ezt nem akarom!” – így kommentálta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt, hogy Csepregen aszfalton térdeplő óvodásokkal adták át a felújított utat. Egyebek között az Alkotmány utcát újították fel 133 millió forintért, Vlasich Krisztián polgármester is beszédet mondott, illetve átvágta a szalagot. Az óvodások térdepeltetéséről a polgármester a Nyugat.hunak azt mondta, a gyerekek örömmel jöttek, a szüleik örültek neki, hogy szerepelnek az utca avatóján, és a pedagógusok is szívesen foglalkoztak a műsor betanításával.

http://mno.hu/

Mint kiderült, az avatón a gyerekek egy Luca napi népszokást, a kotyolást adták elő, amely során során a fiatal fiúk körbejárják a házakat, és fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígérnek, amiért ajándékokat kapnak.

A településvezető Csepreg honlapján azzal büszkélkedett, hogy a felújításhoz szükséges támogatást Ágh Péter fideszes képviselő segített kilobbizni. Vlasich Krisztián neve egyébként korábban akkor került be a sajtóba, amikor 2016-ban felfüggesztették, mert nem tudott elszámolni Csepreg pénzügyeivel – ekkor még a Fidesz színeiben vezette a települést, az új választáson függetlenként indult. A képviselő-testület akkor azzal indokolta a felfüggesztést, hogy „a polgármester többször súlyosan megsértette tisztségéből adódó kötelezettségeit, valamint falhatalmazás és utólagos beszámolás nélkül, a város kötelező feladatainak ellátását veszélyeztetve, önkényesen rendelkezett a közpénzekkel”.

Nincs szabályozás

Magyarországon nincs explicit szabályozás a gyerekek politikai eseményen való részvételéről – ismertette Gyurkó Szilvia a Hír TV megkeresésére. A gyermekjogi szakértő ugyanakkor emlékeztetett, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezményében külön kitételben szerepel, hogy gyerekeket nem lehet politikai célokra felhasználni, „ám ennek közvetlen jogkövetkezménye nincs Magyarországon, de az ügyben panaszt teszünk az alapvető jogok biztosánál”. Gyurkó Szilvia szerint ugyanis a gyermekek érdekeivel teljesen ellentétes, hogy politikusok biodíszletként használják fel őket.

Az ombudsmani hivatalnál is érdeklődtünk az eset kapcsán, ám mint mondták, az alapvető jogok biztosa csak bejelentésre indít vizsgálatot.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a hírre reagálva a Facebook-oldalán azt írta, az ombudsmanhoz fordul, hogy rendeljen el vizsgálatot a kampány közeledtével láthatóan szaporodó esetek miatt. „Teljesen áldatlan állapotok alakultak ki, elég a kormányablakok előtt énekeltetésből, a mikulásbőrbe bújt politikusokból és a szalmán térdeplős politikai performanszokból. Célom az, hogy a gyermekeket megóvjuk ezektől a visszaélésektől, és az óvodákat, iskolákat is megóvjuk attól, hogy sok esetben kiszolgáltatott helyzetükkel visszaéljenek” – írta.

Hírdetés

Teljesen fejre állt az elit

„Borzasztó ez az egész, ismét bebizonyosodott, hogy mára teljes mértékben megőrült az elit” – fogalmazott Szentpéteri Nagy Richard. A politikai elemző szerint Magyarországon teljesen felborult a hatalmi logika: „Most már nem a Télapó hozza az ajándékot a gyerekeknek, hanem a politikus, a miniszter. Elnézést a kifejezésért, de ez gyomorforgató, és nem tudom, hogy az adott politikus miért nem érez így. Nem lehet nekik elmagyarázni, hogy gyerekeket biodíszletnek használni nem helyes.” A szakértő kijelentette, pont hogy a köz szolgálatára megválasztott politikusoknak kellene meghunyászkodniuk az emberek előtt, és nem fordítva. „Ilyen helyzetekben szokták a társadalmak leváltani a politikai elitet, csak ugye Magyarországon jelenleg nincs kire leváltani őket” – fogalmazott Szentpéteri Nagy Richard.

Óda a kormányablakhoz

Korábban is történt már hasonló eset, 2015-ben például a mórahalmi kormányablak átadóján adtak műsort a helyi óvodások. A gyerekek a hivatali ügymeneteket adtak elő, majd elszavalták: „Hálával tartozunk szüleink nevében, mert szívesen segítenek családunk ügyében.” A gyerekekről készült videó bejárta a sajtót, és több felháborodott hangvételű cikk és kommentár született arról, hogy miért elfogadhatatlan az eset.

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester az Origónak akkor azt mondta, az óvodások előadása teljesen természetes, gyakran kedveskednek így a település beruházóinak, fejlesztőinek, másrészt szereplésük jogszerű volt. A polgármester állítása szerint a szülők engedélyüket adták a produkcióhoz, és hozzájárult az önkormányzati fenntartású óvoda is.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint teljesen téves információ, hogy a megnyitón elhangzott vers vagy bármilyen szöveg pályázati munka lenne, amely a hivatalba érkezett – írta akkor a Magyar Nemzet. Tudomásuk szerint a verset egy szülő írta, a műsort pedig óvónők állították össze, a megnyitó előtt nem volt tudomásuk a tartalmáról.

Gyerekek a határon

Szintén 2015-ben, amikor a migráció még jobban tematizálta a közbeszédet, zákányi óvodásokat vittek a határon szolgáló katonákhoz látogatóba. „Fegyverük, vaskezük védi a hazánkat” – énekelték a gyerekek, és szívecskékkel ajándékozták meg a katonákat, amelyekre a gyerekek üzeneteit írták fel az óvónők. Az eseményről a közszolgálati tévé is beszámolt, az egyik óvónő a Kapospont nevű portálnak azt is elmondta, hogy az óvoda a határtól nem messze található, így a gyerekek gyakran látják a katonákat, és „a fiúk katonásat, a lányok menekülteset játszanak”.

A Klik is rendelt diákokat

A Váci Madách Imre Gimnázium tantestülete levélben utasította vissza, hogy tíz tanulót és tanárt küldjön Budapestre a 2015-ös központi március 15-ei eseményre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ „meghívására”. Mint írták, az iskola tanárai nem támogatják és nem is szervezik meg „a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét”, és elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye. Hozzátették: az adatvédelmi törvényekkel ellentétesnek vélik azt a kérést, hogy az esetleges résztvevők, vagyis a diákok adatait továbbküldjék a szervezőknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »