Fejleszti a haderőt a kormány

Fejleszti a haderőt a kormány

Tízéves haderő-fejlesztési programot jelentett be Simicskó István a parlament nemzetbiztonsági bizottságában.

A fiatalokat toborzóprogramokkal csábítják önkéntes tartalékosnak, és létrehozzák a honvédelmi sportszövetséget is.

Simicskó István emellett közölte azt is, hogy még ebben az évben pótolják a balesetet szenvedett vadászgépeket is. Az egyik Gripen pótlása már meg is történt, egy másiké pedig év végére várható.
A tárcavezető a testület előtt beszélt a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt közös európai haderő létrehozásáról.

„Az még nem eldöntött kérdés, hogy milyen létszámú haderőről lesz majd szó, de az a szándék látszik, hogy nagyobb áldozatot kell vállalnunk a közös és a kontinens biztonságáért” – közölte Simicskó. Hozzátette: elindultak a tárgyalások a V4-en belül, és egyfajta gyorsreagálású erő megalakításán is gondolkodnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, hogy a határvédelem mellett közös uniós hadseregre is szükség van.

„A brexit egyik fontos következménye ez, hogy egy fontos atomhatalom kilépése az unióból milyen biztonsági, katonapolitikai és biztonságpolitikai következményekkel jár. Európának meggyőződésem szerint erős hadseregre lenne szüksége, hogy a globális hatalmi térképen szereplő tudjon lenni. Ennek következménye és ára is van” – közölte a miniszter, hozzátéve: a közös uniós hadseregnek közös identitással kell rendelkeznie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »