Fejlemények az Afrikában hódító magyar villamosokról

Fejlemények az Afrikában hódító magyar villamosokról

Tisztelt olvasóink!
Cikkünk megjelenése után felkeresett minket Nemes Péter, a Sedulitas-Pro Kft. ügyvezetője, aki értékes információkkal egészített ki, valamint korrigálta önhibánkon kívüli pontatlanságainkat. Alább a már frissített, tartalmilag helyes cikket olvashatjátok!

Technológiai transzfer keretén belül elkészült az első prototípusa az etiópiai Addisz-Ababába tervezett magyar villamosnak. Ám ez csak a kezdet, jelenleg tárgyalnak a tesztsín megépítésével, valamint egy kinti gyár építésével kapcsolatban, melyben hazai alkatrészekből állítanák össze az ACT nevű villamost.
A tárgyalások még folynak az etióp állami Metals & Engineering Corporationnel (Metec). A beruházást a Commercial Bank of Ethiopia finanszírozza. A projekt fővállalkozója a Dunai Repülőgépgyár Zrt, alvállalkozói pedig a Sedulitas-Pro Kft, ami a villamos elektromos részének rendszertervét, gyártási dokumentációját, a járművezérlő működtető programját készítette, a gépészeti részét pedig az Invent Kft tervezte.

Ellentétben több portál állításával, melyek szerint a villamost eredetileg Szegedre tervezték és már 2010-ben készen volt, a szegedi villamoshoz az etiópiai villamosnak csak annyi köze van, hogy azt az egyébként használt villamos átalakítást is ugyanaz a gépész tervező cég csinálta, az Invent Kft, amelyik a teljesen új tervezésű Addis Ababa-i villamost is.

Ezért egyezik meg a villamos modern első része. A szegedi azonban egy használt villamos átépítése lett volna, amely végül nem készült el – erről sem az index.hu, sem a railwaygazette.com nem számolt eddig be.

Az addisi villamos teljesen új villamos, magyar mérnökirodák tervezésében.
A jármű alacsonypadlós, 33,8 méter hosszú, 63,4 tonnás, 50-en ülhetnek le benne és maximum 278 embert szállíthat. Végsebessége pedig 70 km/óra.
A Dunai Repülőgépgyár már elküldte a szakembereit az etiópiai városba, hogy a prototípust összeszereljék, valamint a helyi munkásokat betanítsák. A kinti összeszerelésre valószínűleg azért lehet szükség, mert a kész villamosokat bonyolult szállítani, és ennek költsége igen megnehezítené a külföldi értékesítést. Ettől függetlenül, a villamos összes alkatrészét Magyarországon gyártják majd.
A projekt itt viszont még nem állt meg, más afrikai országokban is hasonlóakat indítanának. Eddig Kenya érdeklődött az ATC iránt.

Hírdetés

Addisz-Abebában egyébként több mint 3 millióan laknak, de ha hozzászámoljuk az agglomerációjának népességét is, a népesség 7 millió fölötti. A városban már van két villamosvonal, összesen 31 kilométer hosszan, de úgy tűnik, még többre van szükség. A projekt kiváló lehetőség arra a Dunai Repülőgépgyárnak és Magyarországnak is, hogy minőségi termékeit bemutassa, megszerettesse és egyre nagyobb számban exportálja azokat.

A prototípus modelljét a Limes model készítette el.

További információkat, például, hogy miért jó választás a részben alacsonypadlós villamos és mitől energiatakarékos az üzemeltetése, itt találtok:
http://sedulitas-pro.hu/jarmuvek/villamosok/addis-light-rail

Ezúton köszönjük szépen Nemes Péternek a segítséget, hogy ezáltal a legkorrektebben tájékoztathatunk Titeket!

 


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »