Fejedelmi helyzet, 45 oldalnyi panasz a tankönyvre

Fejedelmi helyzet, 45 oldalnyi panasz a tankönyvre

Kifelejtett király, hibás ábrák, pontatlan címek. Újabb kísérleti tankönyvről készített hiba-jegyzéket a Történelem-tanárok Egylete. Az LMP a szakképzés átalakításának terve ellen tiltakozik.

„Azt gondoljuk, hogy ezek félkész tankönyvek, amelyek annak ellenére, hogy félkész állapotban vannak, bekerültek már 2. éve a közoktatásba. Tehát ezeket a könyveket több ezer iskolában használják a diákok és a tanárok. A kilencedikes könyvnek már megvan a végleges engedélye, tehát már kijavították a hibákat, de ezeket még nem láttuk, a tizedikest pedig most fogják még átdolgozni” – mondta a  Történelemtanárok Egyletének egyik tagja, az elemzés egyik szerzője, Repárszky Ildikó.

„Ez nem csak a történelemkönyvre igaz, két évvel ezelőtt komoly szakmai viták voltak az irodalomkönyvről” – az LMP szakpolitikusa az új tankönyvek mellett a szakképzés átalakítását is bírálja. A szakmunkásképzőkben és a szakgimnáziumokban, régi nevükön a szakközépiskolákban, a szakmai órák számát a hagyományos, közismereti tárgyak rovására növelné a kormány.

„Ma Nyugat-Európában kb. 40 százalékos a pályamódosítók aránya. Tehát, aki más pályán dolgozik, mint ahol elindult. Ezt ez a rendszer lehetetlenné fogja tenni” – hívta fel a figyelmet Pető Ernő, felsőoktatási szakszóvivő.

A szakszervezetek a közelmúltban kapták meg véleményezésre a szakgimnáziumok közismereti kerettanterveit. Ezekben az iskolákban szeptembertől jóval kevesebb földrajz, kémia, fizika, biológia és informatika tanárra lesz szükség. A diákoknak csak abból az egy természettudományból lesz órájuk, amely a szakmájukhoz feltétlenül kell. A gépészeknek például fizikából, az egészségügyiseknek pedig biológiából.

„A közismereti kerettanterv mellett szükség lenne , hogy a szakmai kerettantervet is nyilvánosságra hozzák, hiszen a szeptembertől eszerint kívánják a tanítást megkezdeni, akkor ehhez az intézményeknek a pedagógiai programját, saját hely tantervért át kellene dolgozni és úgy látjuk, hogy erre nem lesz idő” – mutatott rá Galló Istvánné.

A pedagógus szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy halassza el egy évvel az új kerettantervek bevezetését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »