Feje tetejére áll a világ? Az Orbánfóbiás Schulz lesz a német Trump?

Rakétasebességgel tör föl a nyolc általánost végzett Martin Schulz vezette német szociáldemokrata párt.

Pedig már nem csak az iskolázatlansága és alkoholizmusa közismert, hanem pénzügyi stiklijeire és emberi aljasságaira is fény derült. A német jobboldal pedig egyenesen trumpizmussal, azaz populizmussal vádolja.

A „Schulz-hatás” a Merkel vezette jobbközép szövetség szintjéhez közel stabilizálta a német szociáldemokraták támogatottságát.

Csaknem teljesen behozta lemaradását a német szociáldemokrata párt (SPD) az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel szemben, és 30 százalék felett stabilizálta országos választói támogatottságát kancellárjelöltje és jövendő elnöke, Martin Schulz színre lépése révén – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő párt a Forsa közvélemény-kutató intézet mérése szerint 31 százalékon áll, ami 10 százalékpontos erősödés, amióta január végén bejelentették, hogy az SPD-nél Martin Schulz indul a kancellári tisztségért, és a párt irányítását is átveszi.

Sokan arra számítottak, hogy a nagymértékű és gyors emelkedés után elpárolog a lelkesedés, és az SPD támogatottsága zuhanni kezd, ez azonban nem így történt, a párt egyelőre stabilizálta népszerűségét – emelték ki a Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából végzett, Stern-RTL-Wahltrend című kutatás új adatait ismertető közleményben.

Az SPD nagyobbik koalíciós partnereként kormányzó CDU/CSU 34 százalékon stagnál, míg a Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal változatlanul 8 százalékon áll, a Zöldek pedig 1 százalékponttal 7 százalékra gyengültek.

A Bundestagon kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) is 1 százalékponttal gyengült az egy héttel korábbihoz képest, ezzel a CDU/CSU-tól jobbra álló párt támogatottsága a 10 százalékos határ alá, 9 százalékra süllyedt. Az FDP változatlanul 5 százalékon áll, liberális párt így négy év után visszajutna a Bundestagba, ha most vasárnap lenne a választás.

Hírdetés

A CDU/CSU élesen bírálja Martin Schulzot, az egyik legtekintélyesebb jobbközép politikus, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint a baloldali jelölt Donald Trump amerikai elnök kampánymódszereit használó „populista”, aki azt próbálja elhitetni a választókkal, hogy a politikai eliten kívülről, alulról, nehéz helyzetből indulva küzd a szegények és a középosztály érdekeiért, holott az Európai Parlament (EP) képviselőjeként és elnökeként évtizedeket töltött a politika első vonalában.

A német sajtóban – részben a CDU/CSU által készített „Schulz-dosszié” alapján – megjelentek hírek arról, hogy Schulz EP-elnökként nagy lábon élt, pénzügyi visszaéléseket követhetett el, egyik legfőbb bizalmasát, Markus Engelst – kancellárjelölti kampányának egyik vezetőjét – pedig minden parlamenti szokásnak fittyet hányva protezsálta, és Engels EP-alkalmazottként egyedül 2012-ben több mint 16 ezer euró útiköltséget számolt el olyan utakért, amelyeket nem tett meg.

A Forsa mérése szerint mindez nem vetette vissza Schulz személyes népszerűségét; ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a németek 37 százaléka továbbra is az SPD-s jelöltre szavazna. Támogatóinak csaknem harmada, 31 százaléka azért szavazna rá, mert úgy érzik, friss szelet hoz a politikába és nincs elhasználódva. További 26 százalék azért szavazna rá, mert hitelesnek és rokonszenvesnek érzi, 24 százalék pedig azért, hogy ne Angela Merkel legyen továbbra is a kancellár.

A 2005 óta hivatalban lévő kormányfő hajszállal vezet, támogatottsága 1 százalékponttal 38 százalékra emelkedett. Miután a pártja, a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU az előző héten hónapokig tartó huzavona után végül megállapodott arról, hogy közösen indítják kancellárjelöltként, a menekültválság kezelése körül kirobbant konfliktusok miatt eltávolodott CSU-hívek is egyre inkább felsorakoznak mögötte, ezt jelzi, hogy a bajor párt szavazóinak körében támogatottsága egy hét alatt 8 százalékponttal, 73 százalékról 81 százalékra emelkedett.

A Forsa igazgatója, Manfred Güllner szerint Martin Schulz egyedül nem tudja megnyerni a választást az SPD-nek. Ezt mutatja, hogy a politikai kompetencia dimenziójában – amelyben azt vizsgálják, hogy a választók szerint melyik párt leginkább alkalmas az ország gondjainak megoldására – az SPD ugyan további 1 százalékponttal erősödött, de 14 százalékos eredményével továbbra is jelentősen elmarad az 1 százalékpontos gyengüléssel 30 százalékon álló CDU/CSU-tól.

Ezért Merkel leváltásához Schulznak „meggyőző programmal kell előállnia, mint Gerhard Schröder (volt SPD-s kancellár) 1998-ban”, aki Innováció és igazságosság című programjával a CDU/CSU fölé emelte a szociáldemokratákat a kompetencia dimenziójában, és ezzel legyőzte Helmut Kohlt – húzta alá Manfred Güllner.

Schulz és az SPD programjára hosszabb ideig kell várni, mint eredetileg tervezték: május helyett legkésőbb június végén hozzák nyilvánosságra. Középpontjában várhatóan a szociális biztonság, a társadalmi igazságosság – Martin Schulz visszatérő fordulata szerint a „keményen dolgozó és szabálykövető emberek” érdekei – , és a jobboldali populizmus elleni küzdelem áll majd.

Az összes többi kutatóintézet is az SPD támogatottságának jelentős emelkedését mutatta ki, legutóbbi méréseik átlaga alapján a szociáldemokraták 30,2 százalékon állnak, a CDU/CSU pedig 32,8 százalékon.

A Forsa február 5. és 10. között készítette az új kutatást, 2502 ember megkérdezésével. Adatai a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

http://almafroccs.blogstar.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »