Fehéroroszország szomszédai nem örülnek Prigozsinék átköltözésének

Litvánia és Lettország után Lengyelország is aggodalmát fejezte ki a Wagner-csapatok Fehéroroszországba költöztetése miatt –
írja a brit
Sky News nyomán a Portfólió.

A Fehéroroszországgal határos ország elnöke, Andrzej Duda úgy fogalmazott:

Látjuk, hogy mi történik: az orosz erők áthelyezése a Wagner-csoport formájában Fehéroroszországba, és a Wagner csoport vezetője is odamegy. Ezek mind nagyon negatív jelek számunkra, amelyeket határozottan fel akarunk hozni a szövetségeseinknek.

A brit portál megjegyezte, hogy Duda Hollandiábán más NATO-vezetőkkel fog tárgyalni, és hozzátették: Litvánia és Lettország is aggódik a Wagner-csapatok és Jevgenyij Prigozsin Fehéroroszországba való átköltözése miatt.

Hírdetés

"Ezt a lépést más biztonsági szempontból kell értékelni. Láttuk, hogy milyen képességekkel rendelkeznek ezek a zsoldosok" – mondta Edgars Rinkevics lett külügyminiszter újságíróknak a balti államok tisztviselőinek közös párizsi látogatása során.

Eközben litván kollégája, Gabrielius Landsbergis szerint a múlt heti lázadás során Wagner Moszkva elleni gyors előrenyomulása azt mutatja, hogy meg kell erősíteni a balti államok védelmét.

Lettország hétfőn határozatlan időre teljesen felfüggesztette a vízumok kiadását orosz állampolgároknak; Németország pedig bejelentette, hogy kész tartósan Litvániába telepíteni egy körülbelül négyezer fős dandárt, összhangban a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló törekvésekkel.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »