Fehéredni vágyó négerek milliói teszik tönkre az egészségüket hipóval és higannyal Afrikában

Fehéredni vágyó négerek milliói teszik tönkre az egészségüket hipóval és higannyal Afrikában

A Nigériai Nephrológiai Szövetség (NAN) szerint húszmillió nigériai vesebetegségben szenved – közölte az egyesület elnöke, Ifeoma Ulasi professzor hétfőn egy sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette egy tudományos konferencia (AGM) megrendezését is Ibadan városában.

Elmondása szerint a konferencia egyik fő témája a „Vese és demográfia” lesz, mellyel a lakosság figyelmét szeretnék felhívni a vesebetegség megelőzésére. A betegség kezelése meglehetősen drága, nagy terhet ró a betegekre és az országra is.

Megállapította, hogy a genetikán kívül számos tényező okoz vesebetegségeket, például a bőrfehérítésre használt fehérítők, és hozzátette, hogy a nemzet egészségbiztosítását felül kell vizsgálni a betegek ellátása érdekében.

Hírdetés

Fekete-Afrikában annyira szeretnének fehéredni az emberek, hogy kialakult egy kozmetikai ipar, amely bőrfehérítő szereket forgalmaz. A fehér bőr Afrikában a jólét jele, ettől társadalmi előrelépést, jó állást és kapcsolatokat várnak az emberek.

A szerek két fő hatóanyaga a hidrokinon, amely a melanin festékanyagot termelő melanocitákat pusztítja el, a másik a szervezetre meglehetősen ártalmas higany. Utóbbi az idegrendszert és az agyat is károsítja, de vesekárosodást is okoz. Ezek a problémák pedig igazán nem hiányoznak a szegény afrikai országok egészségügyi rendszereinek. Vannak ráadásul, akik hipót használnak.

A fehérítés gazdaságilag is veszélyes függőséggé alakul, hiszen sok esetben egyre több szerre lesz szükség a fehérség megőrzése érdekében.

(Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »