Fehér zászlót lengető kurdok közé lőttek a törökök

Fehér zászlót lengető kurdok közé lőttek a törökök

Kamerával rögzítették a kurdok lakta Cizre városában, ahogy a török csapatok tüzet nyitnak egy csapat fehér zászlót lengető kurdra, akik feltehetően halottaikat próbálják összegyűjteni és elszállítani. A felvételeken látható, hogy közülük legalább egyet feltehetően megöltek. A stratégiailag fontos várost is megszállta a török hadsereg, és a harcoknak rengeteg civil esett áldozatul.

A véres támadást rögzítő felvételeken egy kisebb csoport látható, akik két lefedett holttestet tolnak egy targoncán, körülöttük golyókkal kilyuggatott épületek állnak. A háttérben egy tank látható.

Majd puskalövés hallatszik, az utcán sétálók azonnal a földre vetik magukat, és megpróbálnak menedéket keresni.

Két másik videón több mozdulatlanul fekvő ember látszik, testüket vér takarja, a háttérből sikoltozás és zihálás hallatszik.

Hírdetés

A horrorisztikus felvételek helyszínéül a kurdok lakta Cizre városát nevezi meg a videó készítője, ezt a török nyelven írt graffitik és az Algida jégkrém logója is alátámaszthatja. A török hadsereg megszállta a török-iraki-szír hármas határhoz közeli települést, blokádokat építettek a negyedek köré és gyakorlatilag ostromgyűrűt vontak a város köré.

A felvételekből nem lehet egyértelműen meghatározni, hogyan történt a támadás. Az egyik verzió szerint a kurd civileket kíméletlenül lemészárolták a török katonák, akik jelenleg is az ország délkeleti részén harcolnak.

Egy másik verzió viszont azt feltételezi, hogy a török katonák válaszul lőttek rá a kurd harcosokra, akik a helyi civilek között próbáltak megbújni. A felvételeken ugyanakkor egyetlen embernél sem látható fegyver.

A török kormány augusztusban indított katonai hadjáratot a kurdok lakta területek ellen, kijárási tilalmat vezettek be, és gyakran fegyveres összetűzésbe kerültek az általuk terroristának tartott Kurd Munkáspárt milíciáival. Legalább 150 civil és több száz harcos életét vesztette csatározásaik során.

A rajtaütéseket több nemzetközi emberi jogi szervezet is súlyos bírálattal illette, szerintük a török kormány kollektív büntetést mér a kurd kisebbségre. Az Amnesty International emberjogi szervezet a héten kiadott jelentésében ismertette: 200 ezer ember életét teszik tönkre a török támadások, meggátolják a kurdok szabad mozgását, és az AI szerint az sem tartja vissza a török hadsereget, ha civilek között kell rátámadniuk a kurd harcosokra. (hirado.hu/Twitter)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »