Fehér fiú lelövésekor nincsenek veszélyben a lapostévék, de még a "jogvédők" is hallgatnak

Fehér fiú lelövésekor nincsenek veszélyben a lapostévék, de még a "jogvédők" is hallgatnak

Zachary Hammond első ízben randevúzott kiszemeltjével július 26-án egy parkolóban, amikor egy drogellenőrzés során a rendőrök agyonlőtték – írta meg a The Washington Post. A család ügyvédje szerint a razzia oka az volt, hogy a 19 éves fiú újdonsült barátnőjénél 10 gramm marihuána volt – a rendőrök egyébként a 23 éves lányt drogbirtoklás miatt vették őrizetbe.


Zachary Hammond

A portál felidézi: a rendőri jelentések sosem beszéltek a két pisztolylövésről, amelyek Hammond életét kioltották, és az országos felháborodás is elmaradt, holott az eset óta már egy egész hét eltelt. Ennek oka az ügyvéd szerint az, hogy az áldozat – ellentétben például a fergusoni vagy Saint Louis-i sorstársaival – ezúttal egy fehér bőrű fiatal volt. A kormányzat és a média is másként kezeli a fegyvertelen fehér fiatal tragédiáját, mintha fekete lett volna, álszentségük pedig több mint nyugtalanító – mondta Bland, hozzátéve: nem kellene, hogy az áldozat bőrszíne számítson, ha az a fő kérdés, hogy miért kellett egy olyan helyzetben agyonlőni egy fegyvertelen fiatalt, amikor egyáltalán nem volt indokolt ez a lépés. (A portál megjegyzi, a rendőrök által agyonlőtt emberek negyede fekete, míg az amerikai lakosságnak ők csupán a 13 százalékát teszik ki.)

Hírdetés

Hátulról érkeztek a halálos lövések

A senecai rendőrség azzal védekezett, hogy Hammond megpróbálta nekivezetni az autót az őt megállítani próbáló rendőrnek, ez pedig gyilkossági kísérletnek számít. A rendőr kétszer lőtt, egyszer a fiatalember vállára, egyszer a törzsére.

A halálát ugyanakkor gyilkossággá minősítették, a boncolást végző megyei hivatal nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen irányból hatoltak be a golyók Hammond testébe, a család azonban nemrég közölte egy magánklinika szakvéleményét. Eszerint mindkét lövés hátulról érte a fiút, közülük a második lehetett a halálos, amely Hammond hátának bal oldalán hatolt be, és a mellkasán távozott, átlyukasztva a tüdőt és a szívet is.

A halottkém később azt közölte, hogy nem tudta megállapítani, milyen pozícióban volt Hammond teste, amikor rálőttek.

Kettős mérce

Ugyanakkor maga az ügy éppolyan, mint amelyek miatt nemrég felzúdult Amerika, legutóbb egy fekete férfi, Sam DuBose miatt, akit egy közúti ellenőrzés során lőttek agyon – az ekkor eljáró rendőr is arra hivatkozott, hogy DuBose neki akart menni az autójával, de a fedélzeti kamerák megmutatták, hogy mozdulatlan járműre adta le a lövéseket, ezért az intézkedő egyenruhást – neve nyilvánosságra hozatala mellett – gyilkosság vádjával őrizetbe vették. Bár ugyanúgy az „autó fegyverként történő használata” volt az indok Hammond lelövésére is, a senecai rendőrség megtagadta az érintett járőr nevének kiadását, mondván, a férfi „gyilkossági kísérlet áldozata” volt, így pedig bántalom érhetné őt vagy a családját. A rendőrfőnök elmondta, beosztottja csak önvédelemből lőtt, amely „sajnálatos módon végzetes volt a gyanúsítottra nézve”.

Mindenki hallgat

Hammond halálát viszont – ellentétben a fekete áldozatokkal – országszerte néma csend követte – mutatott rá Bland, a család ügyvédje. „Polgárjogi szervezeteknek hívják őket, nem feketejogi szervezeteknek, ezért nem kellene számítani a bőrszínnek” – utalt a korábbi ügyeket felkapó civilekre és fekete aktivistákra, akik ezúttal valamiért némán hallgatnak.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »