Fegyvertelen gyerekeket öltek ausztrál katonák Afganisztánban

Az ausztrál hadsereg nyilvánosságra hozta csütörtökön, hogy különleges erőinek több katonája 39 törvénytelen gyilkosságot követett el Afganisztánban.

Ausztrália még 2016-ban indított vizsgálatot a különleges erők 2005 és 2016 közötti viselt dolgai ügyében, miután a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, melyek szerint katonáik több incidensben fegyvertelen férfiakat és gyermekeket öltek meg.

Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyveres erők parancsnoka csütörtökön elmondta, a vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája afganisztáni bevetéseik során megölt foglyokat, parasztokat és más civileket is.

A hadsereg főfelügyelője a vizsgálatról készült jelentésében „megállapította, hiteles információk állnak rendelkezésre a vádakban szereplő 23 incidensről, melyek során 39 embert ölt meg az Ausztrál Különleges Erők 25 tagja”, mindenekelőtt a SASR kötelékéből – mondta el Campbell tábornok újságíróknak.

A leírások szerint e gyilkosságok egyike sem a harc hevében történt, vagy „olyan körülmények között, amelyekben az elkövető szándéka homályos, zavaros vagy tévedés következménye lett volna” – sorolta canberrai sajtótájékoztatóján a tábornok.

Hírdetés

Hozzátette, hogy az ügyben vallomást tevő személyek mindannyian teljességgel tisztában voltak a háborús joggal és az afganisztáni műveleteikre vonatkozó szolgálati szabályzattal.

A jelentés szerkesztett változatát még csütörtökön közzéteszik.
Az elkövetők elleni esetleges vádemelésekről további nyomozások alapján dönt majd az ausztrál igazságszolgáltatás.

Scott Morrison miniszterelnök már a múlt héten figyelmeztette az ausztrál közvéleményt, hogy a jelentés nehéz és súlyos hírekkel szolgál majd az ausztrálok számára.

Egy, az ügyet ismerő forrás elmondása szerint Morrison még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt megbeszélést folytatott Asraf Gáni afgán elnökkel is.

Ausztrália, az Egyesült Államok szilárd szövetségeseként 2002-ben csatlakozott az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »