Fegyverkeznek a románok

Óriási haderőfejlesztés kezdődik Romániában, 2026-ig legalább egymilliárd eurót fordítanak különféle programokra. Az év végéig összeáll a 12 darabos vadászbombázó flotta, és még az idén döntenek további húsz F–16-os megvásárlásáról. A román pilóták megszerezték a jogosultságot arra, hogy a levegőben tankoljanak – írja a vg.hu.

Bukarest Több mint egymilliárd eurót fordít Románia haderőfejlesztésre a következő 10-15 évben – jelentette be Gabriel Leş román védelmi miniszter az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában. Mint mondta, a 2026-ig tartó időszak haderőfejlesztési stratégiája, amit a legfelső védelmi tanács is jóváhagyott, több különálló beszerzési programot foglal magába.

Újabb húsz F–16-os vadászbombázó vásárlását tervezi a román védelmi tárca – tudta meg a Jetfly portál. A minisztérium vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy terveik szerint még idén döntenek az F–16-osok beszerzéséről. A határozatot már jóváhagyta a bukaresti parlament és a legfelső védelmi tanács.

Az újabb vadászgépek megvásárlásáról azután döntöttek, hogy a napokban kiderült, 2 százalékkal emelkedik a védelmi költségvetés Romániában. A légierő mostanáig kilenc F–6-ost vett át, és 2017 végéig teljessé válik a korábban megrendelt 12 darabos flotta. Ezt egészítenék ki a 20 további F–16-ossal, melyeket elképzeléseik szerint az Egyesült Államoktól vásárolnának meg. Mint ismert, 2013-ban az Egyesült Államok jóváhagyásával Románia 12 darab 16AM/BM Fighting Falcont vásárolt a portugál légierő gépeiből.

Hírdetés

A szerződés magába foglalta egyebek mellett kilenc pilóta és 75 műszaki kiképzését, az infrastruktúra kiépítését, illetve a fegyverek vásárlását is.

Fegyveres erőként a román a világranglista 57. helyén áll, aktív részének ma nagyjából 73 000 harcra kész és 80 000 tartalékos katonája van – áll a Foter.ro honlapon. Románia a NATO tagja, hadserege csak hivatásosokból áll, a sorkötelezettség 2007-ben szűnt meg. A hadsereg 111 szállító-repülőgéppel, 81 helikopterrel, 16 korszerű vadászgéppel, 875 tankkal, 1456 harci ljárművel és 410 tüzérségi egységgel rendelkezik. Ezeken kívül van még 38 orosz MiG típusú repülőgépe is, de azok nem felelnek meg a NATO-standardoknak. A hadsereg éves költségvetése 2,2 milliárd dollár körüli. Februárban 500 amerikai katona érkezett a fekete-tengeri Konstanca kikötőjébe, a NATO délkelet-európai szárnyának megerősítésére.

Forrás: vg.hu

 

The post Fegyverkeznek a románok appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »