Fegyveresek mészároltak egy iráni síita szentélynél

Fegyveresek mészároltak egy iráni síita szentélynél

2022. 10. 27.

Fegyveresek rátámadtak egy síita szentélyre a dél-iráni Sirázban, legalább tizenöt embert megöltek – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az állami televízió úgy tudja, hogy a támadásnak tizenhárom halálos áldozata és negyven sebesültje van.

A támadás elkövetését Telegram-csatornáján az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Az állami hírügynökség “takfiri terroristáknak” nevezte a támadókat, ez a többségében síiták lakta Iránban a szunnista iszlamista fegyveres csoportok hivatalos elnevezése.

A támadók egy autóból ugrottak ki, és tüzet nyitottak a zarándokokra és az alkalmazottakra Sirag sah síremléke előtt – jelentette az IRNA szemtanúkra hivatkozva. A rendőrség két terroristát őrizetbe vett, a harmadik után kutatnak.

Az IRNA később Iszmail Mohebbipúr tartományi helyettes kormányzóra hivatkozva azt írta, hogy a támadást egyetlen fegyveres követte el, aki maga is megsebesült.

Hírdetés

A Tasnim félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy több nő és gyermek is van az áldozatok között.

A helyi hagyományok szerint sok látogatója volt szerdán a szentélynek, amely a legszentebb dél-iráni imahely. A támadást ráadásul délután követték el, amikor a legtöbb látogató volt a szentélyben.

Irán válaszolni fog a szentély elleni merényletre – szögezte le az iráni állami média szerint Ebrahim Raíszi elnök.
“A tapasztalat azt mutatja, hogy Irán ellensége, miután kudarcba fulladt a kísérletük, hogy éket verjenek a nemzet egységes sorai közé, erőszakkal és terrorral állnak bosszút. Erre a bűncselekményre mindenképpen reagálni fogunk, a biztonsági és rendvédelmi erők megleckéztetik azokat, akik kitervelték és végrehajtották ezt a támadást” – mondta Raíszi.

A biztonsági erőkhöz közel álló Nournews iráni hírportál úgy tudja, hogy a támadók nem iráni állampolgárok voltak.
Április elején egy 21 éves “üzbég” késsel megölt két síita imámot, egy harmadikat pedig megsebesített az Irán második legnagyobb városában, Meshedben található Reza imám szentélyénél. A támadót június hetedikén Meshedben kivégezték – közölte az iráni Igazságügyi Hatóság.

Az ENSZ elítéli a vallási szentélyek elleni támadást, és részvétét fejezi ki a sirázi lövöldözés áldozatai hozzátartozóinak – közölte szerdán Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

“A vallási szentélyek elleni támadást el kell ítélni. Elítéljük a terrorizmust, különösen a vallási létesítmények elleni támadásokat” – mondta Dujarric.

Az IRNA hírügynökség beszámolt arról is, hogy szerdán a Forradalmi Gárda elitegység egyik felderítő tisztjét agyonlőtték a nyugat-iráni Hamadán tartomány Malajer városában.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »