Fegyveres merénylet Új-Zélandon

Fegyveres merénylet Új-Zélandon

Negyvenkilencre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte Mike Bush rendőrfőkapitány tévés sajtótájékoztatóján.

Két mecsetnél követtek el fegyveres merényletet az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. Négy személyt őrizetbe vettek.

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebook-on élőben közvetítette saját gyilkos tettét.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.

Negyvenre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen elkövetett terrortámadások halálos áldozatainak száma

Hírdetés

– jelentette be Jacinda Ardeern új-zélandi kormányfő pénteken.

Ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a christchurch-i mecsetek ellen pénteken elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként

– közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal.

Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében – mondta Scott Morrison.

Több muzulmán többségű vagy nagyszámú muzulmán lakossal rendelkező ország politikai és vallási vezetői ítélték el a kettős terrortámadást, köztük Indonézia, Malajzia, Törökország, Afganisztán, Pakisztán és India.

 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »