Fegyveres behajtókkal turbózzák fel a NAV-ot

A pénzügyőrök is részt vesznek majd az államot megillető adóhátralék beszedésében, de röviddel az eljárás előtt minden érintettet elektronikus vagy hagyományos üzenetben értesítenek – írta meg a Magyar Idők.

A napilap internetes kiadása szerint komoly hatékonyságnövelés átalakulás előtt áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Molnár Tamás helyettes államtitkár szerint „A jövőben a NAV emberei gyorsan megjelennek majd az adósoknál, nem fordulhat elő, hogy egy-egy cég vagy magánszemély ügyében hetekig, hónapokig nem intézkedik a hatóság”.

Fegyveresen, személyesen

Mostantól nem várják meg, hogy valaki komolyabb adóhátralékot halmozzon fel. Előbb azonban minden késedelembe eső adóst online vagy postai úton figyelmeztetnek egy fizetési felszólítással, amelyben a mulasztás várható következményeit is leírják. Eddig főleg a bankoknak küldött inkasszókkal próbálkoztak, évi több százezer alkalommal; emellett most egyre többször kopogtatnak személyesen a NAV emberei az adósok ajtaján.

Hírdetés

A szükséges szükséges szakembergárdát pedig egyrészt irodai dolgozók átcsoportosításával, másrészt a fegyveres pénzügyőrök bevonásával biztosítják majd; utóbbiak védik majd az államot megillető összegekért fellépő NAV-osok testi épségét.

Nehezebb lesz a kishalaknak

Ettől a helyettes államtitkár azt is várja, hogy a jövőben több vagyontárgy kerül lefoglalásra, például az a nyolcezer gépjármű, amely annak ellenére van jelenleg is forgalomban, hogy a hatóság végrehajtás alá vonta. Ezeket eddig általában azért nem vették el a tulajdonosoktól, mert az adott jármű kellett az illető munkájához, ehhez a kegyelmi állapothoz a jövőben az kell, hogy az illető rendszeresen törlessze adótartozását.

Emellett a NAV megvizsgálja a lefoglalt tárgyak elárverezéséhez használt az e-licitálás feltételeinek átalakítását is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »