Fegyveres ázsiai hordák miatt háborog egy PSD-s képviselõ, az SZNT nyílt levelet intézett a román külügyminiszternek

Fegyveres ázsiai hordák miatt háborog egy PSD-s képviselõ, az SZNT nyílt levelet intézett a román külügyminiszternek

Nyílt levélben kéri a Székely Nemzeti Tanács Bogdan Aurescutól, Románia külügyminiszterétől, hogy határolódjon el Radu Cristescu PSD-s képviselő magyarellenes kijelentéseitől.

„Románia Parlamentjében Radu Cristescu kormánypárti képviselő felszólalásában olyan megengedhetetlen kijelentések hangzottak el, amelyek ellentétesek Románia Európai Uniós tagságával, és meggyőződésünk szerint Románia külpolitikájával is.
Kérjük Románia Külügyminisztériumát, hogy határolódjon el Radu Cristescu kormánypárti képviselő kijelentésétől, és erősítse meg:
1. Jó kapcsolatokat kíván ápolni Ázsia legtöbb országával, és érdekelt e diplomáciai kapcsolatok elmélyítésében. Ezeket Románia a kölcsönös tiszteletre kívánja építeni.
2. Románia változatlanul a schengeni övezet tagja akar lenni, és jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, és tudatában van annak, ismerve azt az egyszerű földrajzi realitásnak, hogy a schengeni övezet felé vezető út Magyarországon halad át.
Tisztelt Külügyminiszter Úr!
Mi, székelyek, Románia magyar nemzetiségű állampolgárai büszkék vagyunk hun eredetünk hagyományára, amely rokonná tesz a türk népekkel és Ázsia legtöbb nemzetével. Radu Cristescu kormánypárti képviselő kijelentése, amelyben bennünket primitív, fegyveres hordáknak nevez, nem csak ránk nézve sértő, de Ázsia nemzeteire is.
Ma „a vad Ázsia” termeli a világ össztermékének 38,7 százalékát, amellyel a kontinensek között első helyen van. Romániának nemzeti érdeke, hogy Ázsia országaival jó gazdasági kapcsolatokat ápoljon a kölcsönös előnyök és tisztelet jegyében.
Jelen nyílt levelünket tájékoztatásként továbbítjuk a legtöbb ázsiai állam bukaresti nagykövetségének” – zárul az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke által szignózott levél.

Hírdetés

Radu Cristescu ilyen tematikájú parlamenti felszólalásának ugyan nem találtuk nyomát, de a Szatmár megyei képviselő december 9-én egy Facebook-posztban kommentálta az SZNT által kezdeményezett székely személyi kártya bevezetésének ötletét. Pontosabban az ötletet az RMDSZ-nek tulajdonítja, és azon háborog, hogy mi jöhet még ezek után, a külön székely hadsereg, és a határzár Románia szívében?

A bejegyzésben többek közt így fogalmazott: „Ez a legutóbbi, románellenes gőgtől fűtött lépés megerősíti, hogy egy szakaszosan, jól kidolgozott tervről van szó, amelynek révén a hunok leszármazottai ismét elfoglalják Erdélyt, ezúttal nem a fegyveres hordák primitív ereje által, akik Ázsia vad térségeiből jöttek, hanem a megosztó, szeparatista és lényegében románellenes ál-európaiság pajzsának leple alatt.” Feltehetően ez a szövegrész volt az, ami válaszra késztette az SZNT-t.


(hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »